Svijet Udarno Vijesti

Superoluja Sandy odnijela 13 života

Superoluja “Sandy” zahvatila je istočnu obalu SAD i odnijela 13 ljudskih života.

Superoluja izazvala je velike poplave u New Yorku, gdje je pod vodom metro i tuneli, dok je veći dio Donjeg Manhattna bez električne energije.

Evakuirano je oko 375. 000 stanovnika Njujorka.

Elektrodistribucija saopštila je da je oko 500.000 domova na Manhattanu bez struje.
Prema pojedinim izvještajima, bilo je i eksplozija u elektrani “Con Edison” u istočnom dijelu Manhattana.
Gradonačelnik New Yorka Michael Blumerg rekao je da je nalet oluje bio jači nego što se očekivalo, ali je uvjeren da će se voda uskoro početi povlačiti.
U jednom od dijelova New Yorka veliki građevinski kran, pod naletima vjetra, udario je u susjednu zgradu i oštetio dio fasade.

Zvaničnici su prijavili 12 smrtnih slučajeva u New Jerseyu, New Yorku,  Marylandu, Zapadnoj Virginiji, Pensilvaniji i Connecticutu.
Trinaesta žrtva oluje je Kanađanka, koja je poginula u Torontu.

Američki predsjednik Barack Obama proglasio je vanredno stanje u Massachusetu, vConnecticutu,  Rode Islandu,New Yorku, New Jerseyu i Pensilvaniji.

Oluja je na kopno stigla nedaleko od Atlantic Citija u državi New Jersey oko 20.00 sati po lokalnom vremenu. Brzina vjetra bila je 129 kilometra na sat. Prema navodima meteorologa, oluja bi mogla zahvatiti 12 američkih saveznih država u periodu od 24 do 36 sati.

Veći dio Atlantic Citija je pod vodom, a 30. 000 mještana je evakuirano.

Najstarija nuklearna elektrana u Americi Oyster Creek  u New Jerseyu je pod pojačanim stepenom uzbune uslijed sve većeg nivoa vode.

U Washingtonu kancelarije savezne vlade biće zatvorene do sutra. Javni saobraćaj obustavljen je u Washingtonu, New Yorku, Baltimoreu, Philadelphiji i Bostonu.
Željeznička kompanija “Amtrack” suspendovala je putnički saobraćaj širom sjeveroistoka SAD, dok je skoro 14. 000 letova otkazano.

Meteorolozi predviđaju da će skoro metar snijega pasti u planinama Appalachian u Zapadnoj Virginijii, Virginiji i Kentuckyu.

“Sandi” je ranije odnijela nekoliko desetina ljudskih života na Carribima, uglavnom na Haittiju.

Nezavisne/Informer.ba