BiH Udarno Vijesti

Suspendirani profesor Lučić odlučio progovoriti

Izricanje doživotne suspenzije iz naučnonastavnog procesa prema meni presedan je u povijesti ove države i prostora, kaže profesor Zdravko Lučić. On upozorava da mu je izrečena mjera koja, prema aktu na osnovu kojeg je radio Etički komitet, uopće ne postoji i da nije proveden nikakav postupak niti mu je data mogućnost da bude saslušan, piše Dnevni avaz.

”To mogu samo da poredim s polpotovskim postupanjem Crvenih Kmera u Kambodži” – kaže prof. Lučić.

On navodi da mu je izrečena suspenzija nakon što su navodno primijenjene određene odredbe etičkog kodeksa. No, prof. Lučić tvrdi da u prijedlogu odluke Etičkog komiteta nema ni riječi o tome šta je učinio i čime je povrijedio etički kodeks. S obzirom na to da mu je, kako kaže, skinuta glava na osnovu nekih moralnih principa, želi postaviti pojedincima nekoliko moralnih pitanja.

Na prvom mjestu Zlatku Lagumdžiji, predsjedniku SDP-a.

”Zar mu nije dosta njegovog političkog izbornog inžinjeringa, pa je sada zašao u sferu akademizma i ocjenjuje koji to Hrvati mogu predavati, a koji ne’‘ – kaže Lučić.

On pita i rektora Univerziteta u Sarajevu Faruka Čaklovicu zašto se dvolično ponaša i primjenjuje različite principe i kriterije.

”Zašto je u postupku koji je vođen protiv sadašnjeg predsjednika Etičkog komiteta davao izjave i pisao pisma da se bez pravomoćne presude ne može ništa odlučivati, a u postupku protiv mene nije omogućio nikakvo izjašnjavanje. Pitam ga s koliko napora i kako je omogućio svom sinu da postane viši asistent na Veterinarskom fakultetu, gdje i on radi’‘ – pita Lučić.

Također, postavlja pitanje Mustafi Imamoviću, predsjedniku Upravnog odbora Pravnog fakulteta, kako je moguće da 20 godina nije ušao u salu da održi predavanje studentima, a redovno prima plaću.

Prof. Lučić traži od Senada Pećanina i profesora Zdravka Grebe da kažu gdje se može naći tekst magistarskih radnji bivšeg urednika “Dana” i novinarke ovog magazina Belme Bećirbašić. Traži i od advokata Faruka Balijagića da kaže koliko je platio poreza na ukupne prihode.

Krivična prijava ministru Suljagiću

Profesor Lučić kaže da ministar Emir Suljagić laže javnost da su presude protiv vozača Jasmina Mašića pravomoćne.

”Dostavio je nepotpun materijal Etičkom komitetu, presude bez zadnjih strana. On je slagao javnost, zbog čega ću podnijeti krivičnu prijavu protiv njega’‘ – kaže profesor Lučić.

Dekan Petrović

Prof. Lučić zatražio je i odgovore od dekana Pravnog fakulteta Borislava Petrovića.

”Da li se njegov život u konkubinatskoj zajednici sa svojom asistenticom, pri čemu joj je bio mentor na izradi magistarskog, a sada i doktorskog rada, razlikuje od navodnih ponašanja koja karakteriziraju seks-aferu na Pravnom fakultetu u Tuzli’‘ – pita prof. Lučić.

 

Dnevni avaz/Informer.ba