Politika Vijesti

Susret parlamentarnih delegacija Indonezije i BiH

Delegacija Grupe prijateljstva Parlamenta Indonezije koju predvodi Muhammad Hidayat Nur Wahid danas se u sklopu posjete Bosni i Hercegovini susrela s delegacijom  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Prvi radni susret u sklopu prve zvanične posjete parlamentarne delegacije prijateljske Indonezije potvrdio je visoki stepen razumijevanja i obostranu spremnost za svestrani razvoj saradnje dviju zemalja.

Kako je nakon susreta istaknuo Muhammad Hidayat Nur Wahid, Indonezija će se i nadalje zalagati za napredak demokratskih procesa u Bosni i Hercegovini.

Najavio je da njegova zemlja uskoro preuzima predsjedavanje Organizacijom islamskih zemalja (OIC) te pozvao članove PSBiH da sudjeluju na narednoj konferenciji ove organizacije u kojoj Bosna i Hercegovina ima status zemlje – posmatrača.

Izrazio je uvjerenje da će iskustvo BiH kao sekularne države biti veoma korisno za sve ostale zemlje članice OIC-a.

Hidayat Nur Wahid podsjetio je da dolazi iz države koja nije islamska te iznio zapažanje da je i BiH kao i Indonezija složena zemlja.

U Indoneziji se, kako je kazao, prakticira šest različitih religija, živi 300 etničkih grupa i govori više od sto jezika, a uz stanovništvo koje je više od 80 posto muslimansko, najveća je muslimanska zemlja u kojoj se razvija demokratija.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić ocijenio je da delegacija Parlamenta Indonezije, koji je složen kao i PSBiH, u potpunosti razumije i strukturu i način funkcioniranja bh. parlamentarnog i demokratskog života.

Oni su danas još jednom potvrdili prijateljstvo i privrženost, kako miru u BiH, tako i principima vezanim za stabilnost zemlje zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu“, kazao je Tadić.

Istaknuo je da je prva zvanična posjeta delegacije indonezijskog parlamenta uvod u razgovore o brojnim međunarodnim pitanjima, uključujući rad interparlamentarne unije, principe na kojima radi Generalna skupština UN-a i saradnju u tom tijelu, kao i sudjelovanje BiH i njeno prisustvo u različitim oblicima pri OIC-u u kojem Indonezija ima iznimno značajnu ulogu.

Sagovornici su saglasni da dobre odnose dviju zemalja, kao i interparlamentarnu saradnju i nadalje treba jačati i obogaćivati novim sadržajima i oblicima.

Kako je planirano, indonezijski parlamentarci danas će se susresti s ministrima sigurnosti i vanjskih poslova BiH Sadikom Ahmetovićem i Svenom Alkalajem, a za sutra je predviđen susret sa članovima Međureligijskog vijeća BiH i Mustafom ef. Cerićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH.

 

Fena/Informer.ba