BiH Udarno Vijesti

Sutra izjašnjavanje o Nacrtu budžeta Federacije BiH za 2013.

Nastavak 69. sjednice Vlade Federacije BiH održat će se u utorak u Sarajevu,  s početkom u 8.00 sati.

Na sjednici , između ostaloga, Vlada će se izjasniti o Nacrtu budžeta FBiH za 2013. te o Nacrtu zakona o izvršenju budžeta FBiH za 2013, prije upućivanja u parlamentarnu proceduru.

Vlada Federacije BiH razmatrala je Nacrt budžeta  Federacije BiH za 2013. godinu na sjednici u četvrtak. Radi se o budžetu  od 2.214.180.122 konvertibilnih maraka, što je 215.095.684 KM ili 10,8 posto više u odnosu na ovogodišnji.

Nacrt budžeta  uzima u obzir revidirane projekcije prihoda, obveze iz Pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu i IV. stand by aranžmana, utvrđene politike Vlade FBiH za osiguranje makroekonomske stabilnosti, povećanja konkurentnosti, održivog razvoja, zapošljavanja i socijalne stabilnosti.

Također, utemeljen je na ograničenju javne potrošnje s osnovnim ciljem održanja stabilnog fiskalnog sistema, kontrole potrošnje te budžetske  ravnoteže.

Federalna vlada je razmatrala i Nacrt zakona o izvršenju budžeta  FBiH za 2013. godinu, kojim su, uz ostalo, precizirani prioriteti u budžetskom izvršavanju.

Fena/Informer.ba