BiH Vijesti

Sutra odluka o višoj cijeni plina. Poskupjet će i hljeb!

Vlada FBiH na sutrašnjoj sjednici donijet će odluku o poskupljenju plina za oko 14 posto, izjavio je nakon sastanka u Vladi Milorad Bahilj, federalni ministar trgovine.

Prema njegovim riječima, dužnici “BH-Gasu” morat će se dogovoriti na koji će način vratiti 35 miliona KM ovoj kompaniji.

Održan sastanak

Ako se to ne desi, nastat će opći kolaps, kazao nam je Bahilj, dodajući da tada “BH-Gas” neće imati novca za ruskog dobavljača, koji može obustaviti dotok plina FBiH zbog neplaćanja.

Bahilj i federalni premijer Nermin Nikšić sastali su se jučer s nekim od čelnika kompanija “BH-Gas”, “Toplane” i “Sarajevogas” kako bi se dogovorili o isplati duga od 35 miliona KM.

Istovremeno, iz potrošačkih udruženja upozoravaju da će poskupljenje plina donijeti  lančana poskupljenja i drugih artikala.

Cijene hrane

Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH, kaže da će poskupljenje plina u našoj zemlji prouzrokovati i povećanje cijena prehrambenih proizvoda.

Budući da je cijena pšenice na svjetskom tržištu opala, očekivali smo da će hljeb i brašno biti jeftiniji, ali nisu. Povećanje cijene plina može dovesti samo do njihovog dodatnog poskupljenja. O tačnom procentu ne mogu špekulirati, ali ćemo ga sigurno analizirati na našim narednim sastancima “- objašnjava Rašidović.

Mogući i protesti penzionera

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Kantona Sarajevo, također upozorava da će svako poskupljenje plina otežati život penzionera, ali i izazvati poskupljenje svih komunalnih usluga.

Vladi KS uputili smo oštar protest protiv bilo kakvih dizanja cijena. Ako odgovor bude negativan, sigurno je da ćemo poduzeti konkretne mjere, pa ako bude trebalo, izaći ćemo i na proteste “- govori Omerefendić.

 

Avaz/Informer.ba