Crna hronika Udarno Vijesti

Sutra početak suđenja Zijadu Turkoviću

Pred Sudom BiH za sutra je zakazan glavni pretres u predmetu protiv Zijada Turkovića i još devet lica koja se terete za pet monstruoznih ubistava, pokušaj ubistva tri osobe, šverc droge, iznude i pljačku 2,5 miliona KM iz Kargo-centra Aerodroma Sarajevo.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Turkovića za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet droge, zločinačku organizaciju, razbojništvo, iznudu, produženo krivično djelo pranje novca, ubistvo, izazivanje opšte opasnosti, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela i teško ubistvo.

Saša Stjepanović tereti se za promet drogama, zločinačku organizaciju, razbojništvo, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, a Nijaz Zuban za učešće u zločinačkoj organizaciji i razbojništvo.

  Fadil Aljović optužen je za ubistvo, Muamer Zahitović za iznudu i pranje novca, a Hilmija Mašović za iznudu.

Tužilaštvo tereti Ermina Delića za neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, Milenka Lakića za dogovor za počinjenje krivičnih djela, pripremanje krivičnog djela, ubistvo i teško ubistvo, Danijela Planinčića za ubistvo i teško ubistvo i Hajrudina Memovića za ubistvo.

U optužnici se navodi i da je Turković od početka 2005. do septembra 2010. godine, organizovao i rukovodio grupom čiji je cilj bio neovlašten promet heroina i kokaina.

Turković je, prema optužnici, organizovao i rukovodio grupom koja je zajedničkim djelovanjem organizovala, pripremila i pokušala drugog lišiti života na svirep i podmukao način, te eksplozijom izazvala opštu opasnost za život i imovinu većeg obima.

Optuženi Stjepanović, Zuban, Drinić, Zahitović, Mašović, Delić, Lakić, Đurić, Dumanjić, Memović, Aljović, Planinčić i Rajak postali su pripadnici organizovane grupe.

Zijad Turković je 21. jula u Sudu BiH priznao krivicu za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Ostali optuženi u ovom predmetu izjasnili su se da nisu krivi.

Sud je saopštio da je početak glavnog pretresa zakazan u 9.00 časova.

 

Srna/Informer.ba