BiH Udarno Vijesti

Sutra protesti poljoprivrednika pred zgradom Vlade FBiH i blokada graničnih prelaza

Udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH najavila su za sutra blokadu graničnih prijelaza Izačić, Orašje i Doljani te proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja iz prošle godine te reviziju i stavljanje van snage Programa novčane podrške za 2011. Traže i hitno sazivanje vanrednih sjednica oba doma Parlamenta Federacije zbog problema u poljoprivredi i donošenje zaštitnih cijena za mlijeko i pšenicu.

Predsjednik  Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona Husein Selimović ranije je izjavio da se na protestima pred Vladom, koji će početi u 10.00 sati, kada počinje i vanredna sjednica Vlade, očekuje dolazak oko 3.000 poljoprivrednika.

Odluku o održavanju protesta te blokadi graničnih prijelaza predstavnici više udruženja poljoprivrednika iz Federacije BiH donijeli su nakon nedavno održanog sastanka u Bihaću.

Iz federalnih udruženja i saveza poljoprivrednika ističu da ne mogu prihvatiti Program koji je usvojila Vlada, jer je u suprotnosti sa Zakonom o poticajima i Strategijom razvoja poljoprivrede.

 

Fena/Informer.ba