Svijet Vijesti

Sutra sahrana Gadafija na tajnoj lokaciji?

Snage libijskog prelaznog savjeta u Misrati saopštile su danas da će svrgnuti lider Moamer Gadafi vjerovato biti sahranjen sutra na tajnoj lokaciji.

Ibrahim Beit al Mal, portparol vojnog savjeta u Misrati, rekao je AP-u da je “90 odsto siguran” da će sahrana Gadafija, njegovog sina Motasima i bivšeg komandanta libijske vojske biti obavljena sutra.

Njihova tijela bila su u posljednja četiri dana javno izložena u hladnjači u Misrati, ali su lokalne vlasti danas zatvorile ulaz.

Informacija o sutrašnjoj sahrani nije mogla biti potvrđena iz nezavisnih izvora.

Privremene libijske vlasti tokom dana su naredile provođene istrage Gadafijevoj smrti pod snažnim međunarodnim pritiskom, poslije navoda da je bivši lider likvidiran hicem u glavu neposredno nakon što je zarobljen živ.

Predsjednik prelaznog savjeta Mustafa Abdul Džalil izjavio je na konferenciji za novinare da je moguće da su Gadafija ubile njegove pristalice, da bi spriječili njegovo svjedočenje o zločinima u kojima su i oni učestvovali.

U prvim izvještajima, prelazne vlasti su objavile da je Gadafi poginuo u unakrsnoj vatri tokom sukoba njegovih pristalica i protivnika u Sirtu.

Grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su istragu o navodnom masovnom pogubljenju 53 Gadafijeve pristalice i apelovale da libijske vlasti spriječe nasilje i ostale zločine.

“Human rights watch” saopštio je da su 53 tijela pronađena prošle sedmice u dvorištu napuštenog hotela u Sirtu, te da su se oko njih nalazili ispražnjeni puščani okviri. Ovo područje bilo je pod kontrolom antigadafijevih boraca.

Zvaničnici “Human rights watch”, koji su vidjeli tijela, rekli su da su neke žrtve imale vezene ruke iz leđa i da su ih lokalni mještani identifikovali kao Gadafijeve lojaliste.

 

Srna/Informer.ba