BiH Izdvojeno Vijesti

Sutra u Sarajevu nova runda razgovora ‘šestorke’

Lideri šest vodećih stranaka (SDPBiH, SDA, SNSD, SDS, HDZBiH i HDZ1990) sastat će se sutra u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u pokušaju da se više od 13 mjeseci nakon općih izbora konačno postigne dogovor o formiranju vlasti na državnom nivou.

Organizator sutrašnjeg sastanka bit će HDZ1990, a zamjenik predsjednika ove stranke Martin Raguž izjavio je Feni da je aktualni trenutak takav da bilo kakvo izbjegavanje dolaska u instituciju parlamenta BiH neće biti dobra poruka ni za koga.

Zato Raguž nije želio spekulirati o bilo čijem nedolasku, nego očekuje dolazak svih predsjednika stranaka koji su pozvani.

On, također, očekuje da se nakon uspostave vlasti u dva kantona (Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski) iskoristi politički zamah i napravi ozbiljan korak naprijed u smislu da se, kada su u pitanju ključni zakoni vezani za evroatlantski put BiH, sutra posao okonča ili dovede do najvećeg mogućeg stepena suglasnosti.

Očekujem pozitivan ton sastanka i očekujem da svi drugi daju pozitivan doprinos“, kazao je Raguž.

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić izjavio je Feni da očekuje da će se pozivu predsjednika HDZ1990 Bože Ljubića odazvati lideri svih stranaka “šetorke“, koja je pokušavala  nizom pregovora da dođe do rješenja za Vijeće ministara BiH i druga otvorena pitanja.

Očekujem, naravno, da se konačno postigne dogovor, ali nemam nekih novih elemenata koji bi me činili optimistom“, kazao je on.

Međutim, imajući u vidu da je o aktualnim otvorenim pitanjima (zakonima o popisu stanovništva, vojnoj imovini, državnoj pomoći) gotovo već postignut konsenzus, Sarajlić se nada da će lideri sutra napraviti kvalitetan iskorak i dogovoriti sastav Vijeća ministara BiH.

 

Fena/Informer.ba