Svijet Udarno Vijesti

Švajcarske vlasti im oduzele djecu, roditelji strahuju za njihovo zdravlje

Srpski par Samardžić iz Sent Galena, kojem su švajcarske vlasti oduzele dvoje djece, već mjesec dana ne znaju gdje im se djeca nalaze, a službenicima konzulata Srbije u Cirihu do sada su dva puta odbijeni zahtjevi da posjete mališane.

Slađani (35) i Aleksandru (39) Samardžić švajcarska Služba za starateljstvo maloljetnika oduzela je 7. decembra šestogodišnju Aleksandru i četvorogodišnjeg Marka. Roditelji samo dobijaju njihove fotografije kao dokaz da su dobro i da su, navodno, srećni bez njih.

Samardžići kažu da ne znaju ni kako im se djeca osjećaji niti šta jedu, ali po fotografijama koje dobijaju od nadležnih službi Švajcarske naslućuju da je kćerka vidno oslabila, da sin ima povredu glave i da, je prema onome šta ima je ispričala rukovodilac Službe za starateljstvo maloljetnika Elizabet Keler, počeo da urinira u donji veš iako je odavno naučio da ide u toalet.

Problemi ove srpske porodice, kako navode “Vestionlajn”, počeli su u martu prošle godine poslije prijave koju je zabrinuti otac podnio vaspitačima i rukovodiocima školske ustanove i vrtića u sentgalenskom naselju Rotmonten, koju je tada pohađala ćerka Aleksandra.

On je smatrao da je njegova devojčica zlostavljana u toj predškolskoj ustanovi, pa i seksualno, ali se prijava okrenula protiv njega, jer je vaspitačica, u saradnji sa još nekoliko roditelja kao svjedoka, podnijela prijavu policiji protiv njega sa tvrdnjama da je Samardžić “teroriše, da je u školu dolazio čak i naoružan i da je zbog njega doživjela nervni slom”.

Policija je zbog toga uhapsila Samardžića na putu za posao i odveden je na psihijatrijsko vještačenje u bolnicu u Vilu, odakle je otpušten nakon nekoliko dana kao zdrav čovjek.

Njihova ćerka Aleksandra zbog sukoba roditelja sa osobljem škole u sentgalenskom naselju Rotmonten, gdje je išla i u vrtić, nije upisana kao prvačić u tu obrazovnu ustanovu, nego u jednu drugu koja je od njihovog stana udaljena četiri kilometra.

Pošto su se Samardžići oglušili na obavezu da dijete pošalju u školu, policija je 7. decembra, po prijavi Službe za starateljstvo, zakucala na njihova vrata i odvela im oboje djece, iako dječak tek za dvije godine kreće školu.

“Ne znam dokle će trajati ovo mučenje i kada ćemo opet zagrliti svoje najmilije. Uzdam se u naše diplomate u konzulatu Srbije u Cirihu, i našu državu, da će im, kao u nekim sličnim slučajevima u drugim državama, o kojim sam čitao u štampi, pomoći da se ovo konačno završi jedinim mogućim rešenjem – povratkom dece u roditeljski dom“, kaže Aleksandar Samardžić, a prenose “Vestionlajn”

 

Srna/Informer.ba