BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Svaki peti učenik zna gdje da nabavi drogu

U BiH 20 odsto ispitanih srednjoškolaca zna gdje bi i od koga mogao nabaviti drogu, dok takođe svaki peti ispitani srednjoškolac poznaje nekog u svom okruženju ko se drogira.

Pokazuju to rezultati regionalnog istraživanja koje je sprovela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti “Vita” iz Novog Sada.

U BiH je, takođe prema tom istraživanju, 76 odsto ispitanih srednjoškolaca do 17. godine pilo alkohol, dok je njih čak 60 odsto konzumiranje alkohola navelo kao uobičajenu aktivnost tokom izlazaka u grad i druženja.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 914 srednjoškolaca, prosječne starosti 17 godina iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Rezultati još pokazuju da je 52 odsto ispitanih srednjoškolaca u BiH probalo cigarete, dok je njih 30 odsto nastavilo svakodnevno da puši.

Takođe, 27 odsto ispitanih je reklo da igra igre na sreću, dok njih 72 odsto navodi kladionice kao najdominantniji oblik igara koji upražnjavaju.

Cilj istraživanja je bio da se utvrdi nivo razvijenosti rizičnih oblika ponašanja mladih u regionu u okviru četiri fenomena, zloupotreba alkohola, pušenja, psihoaktivnih supstanci i kockanja.

Milan Vlaisavljević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti “Vita” i autor projekta, rekao je da su rezultati istraživanja pokazali da su u znatnoj mjeri prisutni rizični oblici ponašanja mladih.

“To se prije svega vidi u dijelu zloupotrebe alkohola i pušenja, a zatim i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i kockanja”, rekao je on i dodao da su rizični oblici ponašanja kod srednjoškolaca u Srbiji nešto izraženiji u odnosu na ispitanike iz BiH i Crne Gore.

On tvrdi da dodatno zabrinjava nezainteresovanost srednjoškolaca za temu bolesti zavisnosti koja je prisutna u odgovorima kod 31 odsto ispitanika u BiH i Crnoj Gori i čak 38 odsto ispitanih u Srbiji.

Ivan Šijaković, socijolog iz Banjaluke, rekao je da je kod odnosa mladih prema alkoholu i pušenju ispoljena karakteristika svih generacija do sada.

“Takav stil i način života se prosto prenosi sa generacija kroz imitiranje odraslih, i to je stvar tradicionalne kulture”, smatra Šijaković.

On je istakao da podatak o učešću srednjoškolaca u igrama na sreću može da bude zabrinjavajuća stvar, jer mladi ljudi previše pažnje pridaju igrama na sreću, te da su previše usmjereni prema, prije svega, kladionicama.

“Povukle su ih dvije stvari, dokazivanje i ulazak u moderni svijet, a drugo, privlači ih iluzija dobitka i ta vrsta zavisnosti može da stvori više problema od alkohola i cigareta”, rekao je Šijaković.

Komentarišući podatak da svaki peti srednjoškolac zna gdje može nabaviti drogu, Šijaković je rekao da je to patološka situacija, kada su informisani o kretanjima droge, a dovoljno je da su informisani ko to prodaje.

“Dobra edukacija bi im mnogo značila kako bi znali da se drže na distanci od toga, ako već znaju ko se tim bavi”, rekao je Šijaković.

Bh. srednjoškolci i igre na sreću

Igre na sreću         Zastupljenost (u %)

Kladionice                       72

Bingo – loto                     32

Poker aparati                18

Rulet                               7

 

Nezavisne/Informer.ba