Nauka Udarno Vijesti

Sve oči uprte u nebo: Danas će nas ‘okrznuti’ golemi asteroid

Asteroid veličine nosača aviona kroz nekoliko će sati proletjeti blizu Zemlje.

Nazvan 2005 YU55, taj će ugljikom bogat asteroid promjera oko 400 metara proletjeti pored Zemlje na daljini od 323.200 kilometara, što je veća blizina od one na kojoj se Mjesec nalazi od našeg planeta.

‘Neće se zabiti u Zemlju. Imamo dobru predstavu o njegovoj putanji kroz idućih 100 godina i ne postoji opasnost od udara’, istaknula je Marina Brozović iz NASA-e za Sky News.

NASA će u trenutku njegovog najbližeg prolaska pored zemlje napraviti fotografiju visoke rezolucije, a asteroid će moći na nebu vidjeti astronomi amateri. Asteroid bi oko ponoći trebao biti najbliži Zemlji tokom preleta.

Ono što je posebno kod preleta ovog asteroida jest to da je to najbliži prelet asteroida te veličine u posljednjih 30 godina. Idući asteroid te veličine pored Zemlje će proletjeti tek 2028. godine.

Kad bi, primjerice, takav asteroid pao na Zemlju, u jedan od njezinih oceana, uzrokovao bi potres jačine 7 stepeni po Richteru te tsunami s valovima visine 20 metara. No, takvi udari asteroida događaju se jednom u 100.000 godina, piše Dnevnik.hr

 

Informer.ba