BiH Izdvojeno Vijesti

Sve spremno za sutrašnju dženazu, 7.000 sudionika ‘Marša mira’ stiglo u Srebrenicu

Polazak oko 7.000 sudionika “Marša mira” te njihovo kretanje na području FBiH proteklo je sigurno. Među učesnicima “Marša mira” su 53 policijska službenika MUP-a Tuzlanskog kantona, koji nose vidna policijska obilježja.

Oko 300 sudionika biciklističkog maratona koji su 8. jula krenuli iz Bihaća, sigurno se kreću prema krajnjem odredištu. Trenutno su na području Tuzlanskog kantona – saopćeno je iz Operativnog štaba.

Navodi se da su 23 policijska službenika MUP-a Unsko-sanskog kantona, sudionici maratonskog istrčavanja, nešto iza 12 sati, sigurno napustili područje FBiH.

Na osiguranju obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici angažirano je oko 2.000 policijskih službenika iz Federacije BiH.

Za nadziranje trase kretanja građana, koji će se sutra kretati u pravcu Potočara i Srebrenice angažiran je Helikopterski tim Federalne uprave policije.

Svi autobusi organiziranog prijevoza, na već određenim punktovima bit će propisno KDZ pregledani.

Štabom, koji broji 20 članova iz Federalne uprave policije i svih kantonalnih MUP-ova, rukovodi glavni inspektor Ensad Korman, načelnik Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije.

Stalno zasjedanje članova Operativnog štaba akcije ”Srebrenica 2011.” počelo je danas u Tuzli, a aktivnosti Štaba bit će neprekidne do okončanja svih aktivnosti obilježavanja 16. godišnjice genocida u Srebrenici i ukopa identificiranih žrtava.

Iz Operativnog štaba napominju da je za 10. i 11. juli zabranjen prijevoz eksplozivnih materija na području Federacije BiH. Kretanje teretnih motornih vozila nosivosti više od 3,5 tona  zabranjeno je na  11. juli na putnim pravcima Sarajevo – Semizovac – Olovo – Kladanj – Luke; Tuzla – Živinice – Đurđevik – Stupari – Kladanj – Luke; Tuzla – Kalesija – Caparde.

To ograničenje ne odnosi se na rudnike i kamenolome koji vrše prijevoz eksplozivnih materija internim saobraćajnicama od skladišta eksploziva do mjesta upotrebe u krugu privrednog subjekta.

 

Fena/Informer.ba