Region Vijesti

Sve više djece u Srbiji zaostaje u razvoju

Broj djece starosti do pet godina koja zaostaju u razvoju u blagom je porastu pokazala su najnovija Istraživanja višestrukih pokazatelja stanja i položaja djece i žena u Srbiji MICS, koje je sproveo UNICEF u saradnji sa Republičkim zavodom za statistiku.

Istraživanja su pokazala da sedam posto mališana zaostaje u razvoju, što je posledica dugotrajne neadekvatne ishrane. U romskoj populaciji slika je još dramatičnija, gde skoro svako četvrto dijete zaostaje u razvoju“, kaže Dragana Papić iz Republičkog zavoda za statistiku.
Ona napominje da je u poslednjih pet godina smanjen broj dijece koja se u prvih šest mjeseci isključivo hrane majčinim mlijekom. Samo 14 posto žena isključivo doje svoju dijecu. Ono što posebno zabrinjava je što čak 40posto dijece starosti do dvije godine koja nisu dojena ne dobijaju odgovarajući broj mliječnih obroka.

Obuhvat dijece uzrasta od tri do pet godina u predškolskom obrazovanju je povećan. Najbolja slika je u Beogradu gde 59 odsto mališana ide u vrtiće, dok je najlošija slika u Južnoj i Istočnoj Srbiji gdje tek svako treće dijete ide u vrtić.

Procenat romske dijece koja pohađaju školu u poslijednjih pet godina povećan je za 25 posto, međutim i dalje je mali broj onih koji završe osnovno obrazovanje i upišu srednju školu. Jedan od razloga je i što još uvek mladi stupaju u brak. Tako 14 posto romskih djevojčica stupa u brak prije 15. godine, a svaka druga prije 18. godine.

 

Blic/Informer.ba