BiH Udarno Vijesti

Svečano obilježen dan policije FBiH

Akademija povodom Dana policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova održana je danas u Sarajevu.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš podsjetio je prisutne da je na današnji dan prije 14 godina formiran Federalni MUP, a prije 10 godina Federalna uprava policije kao organizaciona jednica u sastavu Ministarstva.

Istaknuo je da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova danas jeste organizovan i stabilan državni organ, ustrojen tako da na najbolji način odgovori obavezama i zadacima koji proističu iz ustavnih i drugih zakonskih ovlaštenja Ministarstva.

Ministar Kurteš je kazao da proces tranzicije nije završen i da nema mjesta sumnji „da naš rad u svim segmentima treba i mora biti podignut na značajan i viši nivo“.

To je ono na čemu ćemo ustrajno raditi u vremenu koje je pred nama“, kazao je ministar Kurteš.

On je istakao da će svako onaj ko primjenom terora pokuša ostvariti bilo kakav cilj ili nakanu na teritoriji FBiH i cijele države biti u tome energično spriječen i gonjen sve dok ne bude pronađen i procesuiran.

Federalni MUP je kadrovski i tehnički opremljen da se suprotstavi ne samo ovim već i svim drugim oblicima kriminala, onom organizovanom i onom s obilježjem korupcije naročito. Neka niko ne sumnja u našu motiviranost i odlučnost da ćemo to zaista i učiniti“, istakao je ministar Kurteš.

Istaknuo je da Vlada FBiH daje punu podršku Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Želim vas uvjeriti da su Vlada Federacije i ministar unutrašnjih poslova odlučni nastaviti s kadrovskim i materijalnim jačanjem Ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije. Zajednički zadatak nam je bolji status policajaca, to je naša obaveza od koje nećemo bježati“, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Isto tako smo, dodao je, svjesni da vlast ima obavezu napraviti drugačiji odnos prema ratnoj ulozi policije koja se često neopravdano zanemaruje.

Ogroman doprinos koji ste dali u odbrani BiH od agresije danas se ponekad olako zaboravi. Ta uloga policije mora se istaknuti i Vlada Federacije spremna je to uraditi“, istaknuo je federalni premijer.

Čestitajući im Dan policije, uz želju da još bolje i efikasnije nastave svoj posao u obračunu s kriminalom, premijer Nikšić je naglasio da politička podrška borbi protiv svih vidova kriminala i korupcije nikada nije bila jača.

U Vladi Federacije imate saveznika u vašem radu usmjerenom ka razbijanju organiziranih grupa kriminalaca. Ova vlada želi graditi sigurno društvo, društvo u kojem će se cijeniti red i rad, a ne haos i bezakonje. Bez vas takvo društvo neće se moći napraviti“, kazao je premijer Nikšić.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač je istaknuo da danas možemo s punim pravom reći da zaista imamo i profesionalnu i depolitiziranu policiju u Federaciji BiH.

Uvjeren sam da kompletna policijska struktura u Federaciji je, prije svega, u funkciji sigurnosti Federacije, odnosno BiH i da je u funkciji sigurnosti svakog građanina u našoj zemlji, odnosno zaštiti njegove imovine“, kazao je Lukač, dodajući da će takav način rada nastaviti.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budumir je, uz čestitke za Dan policije, zahvalio pripadnicima Federalnog MUP-a za trud koji ulažu u to da podignu razinu sigurnosti u našoj zemlji, da se svi ljudi koji u ovoj zemlji žive osjećaju sigurnim.

Podsjetio je na bivšeg federalnog doministra unutrašnjih poslova Jozu Leutara na kojeg je izvršen atentat, a koji je kako je kazao, ugradio jako veliki doprinos u to da Federalni MUP danas izgleda ovako i da bude ovako spreman izvršavati svoje obaveze.

Istraga u tom slučaju još nije okončana i još nisu otkriveni niti kažnjeni počinitelji toga djela. Pozivam vas da se dodatno angažirate da bismo taj slučaj razriješili“, kazao je Budimir.

Na današnjoj akademiji porodici poginulog policijskog službenika MUP-a Srednjobosanskog kantona Tarika Ljubuškića i policijskoj službenici MUP-a Srednjobosanskog kantona Edini Hindić uručena je Medalja za hrabrost.

Zlatna policijska značka uručena je Draganu Vikiću, komandantu Specijalne policijske jedinice FUP-a, pištolj Almiru Džuvi, generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zahvalnica Jamesu Tillmanu, direktoru ICITAP-a u BiH, sat s posvetom Draganu Lukaču, direktoru Federalne uprave policije i Nives Kanevčev, glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

Akademiji povodom Dana policije prisustvovali su brojni predstavnici političkog života u BiH, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

 

Fena/Informer.ba