BiH Vijesti

Švedska nastavlja finansirati ICMP-ove aktivnosti

Švedska će nastaviti finansirati rad Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u 2012. i 2013. godini putem granta Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida).

Ovo je ozvaničeno tokom današnje posjete generalnog direktora za međunarodnu saradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova Švedske, Johana Borgstama, i ambasadora Švedske u Bosni i Hercegovini, Bossea Hedberga, sjedištu ICMP-a u Sarajevu.

Na sastanku generalne direktorice ICMP-a Kathryne Bomberger sa generalnim direktorom Borgstamom i ambasadorom Hedbergom razgovarano je o ICMP-ovim trenutnim aktivnostima na Zapadnom Balkanu kao i drugim dijelovima svijeta u kojim ICMP djeluje.

Delegacija je također obišla ICMP-ovu glavnu laboratoriju u kojoj ICMP vrši ekstrakciju DNK, kao i genetsko profiliranje uzoraka posmrtnih ostataka i uzoraka krvi koje su ICMP-u donirali preživjeli srodnici nestalih osoba.

Drago nam je što je naša pomoć ICMP-u doprinijela tome da porodice dobiju odgovore o identitetima više od 16.000 osoba nestalih u sukobima na Zapadnom Balkanu“, izjavio je g. Borgstam tokom posjete.

Bosna i Hercegovina je imala naročite koristi od ICMP-eve pomoći, što naglašava veliku potrebu da vlade preuzmu odgovornost za rješavanje ovog problema. Kombinacija ICMP-ovog političkog i naučnog rada pomogla je Bosni i Hercegovini da pronađe 70% od 30.000 osoba koliko se procjenjuje da ih je bilo nestalo, a Švedska je izuzetno ponosna da je pomogla u ovom procesu.

Međutim, kako bi proces ostao održiv, Institut za nestale osobe – čiji je ICMP suosnivač – mora nastaviti da dobija podršku od državnih i entitetskih vlasti a proces traženja nestalih treba nastaviti bez diskriminacije“, izjavio je ambasador Švedske u BiH, g. Bosse Hedberg.

Vrlo smo zahvalni za neprekidnu podršku švedske vlade, koja od 2002. godine iznosi 3,8 miliona eura. Pomoć ove vlade ali i ostatka međunarodne zajednice je bila ključna za ostvarenje istine, pravde i pomirenja u regionu“, izjavila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Od novembra 2001. godine ICMP je pomogao u identifikaciji 16.548 osoba nestalih u cijelom regionu, od tog broja 13.830 u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz ICPM-a.

 

Informer.ba