Svijet Udarno Vijesti

Švedska: U penziju sa 75 godina?

Stanovništvo Evrope naglo stari, a rastu i troškovi za zdravstvenu zaštitu i penziju, pa premijer Švedske Fredrik Reinfeldt predlaže podizanje starosne granice za odlazak u penziju čak do – 75 godina!

Svoju ideju on je iznio na samitu “Sjeverni forum budućnosti” u Štokholmu. Ideja je naišla na podršku premijera skandinavskih zemalja, zemalja Baltika i britanskog premijera. Švedski sindikati nazvali su  Reinfeldtov prijedlog – nerealnim.

Prema zvaničnoj statistici, u samoj Švedskoj i dalje radi 17 odsto građana koji su već prešli prag za odlazak u penziju. Uglavnom su to dobro plaćeni stručnjaci – kao što su pravnici, inženjeri, ljekari i državni činovnici.

Osim toga, fizička sposobnost rada u poznim godinama zavisi od toga gdje čovjek živi. Na švedskom sjeveru, na primjer, životni vijek je niži nego na jugu. U cjelini problem starenja radno sposobnog stavnovništva karakterističan je za Švedsku isto kao i za preostalu Evropu.

Prema kompleksnim istraživanjima provedenim u Njemačkoj, uvećanje prosječnog životnog vijeka Evropljana dozvoljava da se pomjeri penzioni prag do 72 godine, istakao je za “Glas Rusije” ekspert Evropskog instituta RAN Vladislav Belov.

U svakom slučaju, sve zemlje na račun uvećavanja starosne granice za odlazak u penziju pokušavaju da riješe problem opterećenja penzionih fondova. U krajnjoj liniji, kako smatra premijer Švedske Frederik Reinfeldt, uvećanje starosne granice daje bolje uslove za zapošljavanje lica koja se nalaze između 50 i 60 godina.

Ipak, Belov smatra da premijer Švedske pretjeruje – 75 godina je vjerovatno previše ozbiljna starost i ona je označena radi same diskusije.

Starosna granica treba da garantuje građanima očuvanje posla u okviru postojećih zakona o radu. A, s druge strane, zakon treba da pruža određene povlastice ako građani smatraju da je nemoguće da nastave da rade i riješe da budu penzionisani prije dostizanja određene starosne granice – smatra ruski ekspert.

 

Srna/Informer.ba