BiH Vijesti

Sven Alkalaj sutra u Rimu na sastanku povodom situacije u Somaliji

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj predvodiće delegaciju BiH koja će učestvovati sutra u Rimu na Ministarskom sastanku Organizacije za hranu i poljoprivredu UN /FAO/ o katastrofalnoj humanitarnoj situaciji na Rogu Afrike.

Sastanak će biti posvećen usvajanju kratkoročnih i srednjoročnih mjera za prevazilaženje katastrofalne humanitarne situacije na Rogu Afrike i mobilizaciji međunarodne podrške zahvaćenim zemljama, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Delegacija BiH, u kojoj će biti i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladen Zirojević, na sastanku će učestvovati na poziv generalnog direktora FAO Jacka Diufa, koji je ovaj hitan sastanak sazvao prema preporuci francuskog predsjedništva G 20.

Na sastanku će učestvovati ministri inostranih poslova i ministri poljoprivrede, te drugi visoki zvaničnici zemalja članica FAO, kao i predstavnici tijela UN, Afričke unije, nevladinih organizacija, te regionalnih razvojnih banaka.

Rog Afrike pogodile su najgore suše u posljednjih 60 godina, a milioni ljudi su gladni. UN su 20. jula proglasile stanje gladi u dvije oblasti na jugu Somalije, u kojoj je posljednji put proglašeno stanje gladi prije 19 godina.

Prema pretpostavkama, na istoku Afrike sušom je ugroženo oko deset miliona ljudi. Nekoliko desetina hiljada Somalijaca svakodnevno pokušava da pobjegne u susjednu Keniju ili Etiopiju. Veliki broj djece je neuhranjeno i četvoro njih na 10 000 svakodnevno umre.

Posljednji put kada su oblasti na Rogu Afrike zvanično proglašene zahvaćenim glađu bio je 1984. godine u Etiopiji, mada je način obrade podataka od tada bitno promijenjen. Lesoto i Niger su takođe bili pogođeni glađu.

Srna/Informer.ba