Intervju Vijesti

Svetlana Cenić: Plašim se ekonomskog scenarija iz Grčke

Svetlana Cenić, nezavisni ekonomski ekspert iz Banje Luke, slaže se s upozorenjima ekonomskih stručnjaka i političke opozicije da su i država i entiteti u najnezavidnijoj finansijskoj poziciji od rata naovamo.

U intervjuu za “Avaz”, Cenić zaključuje da vlasti u BiH već godinama ne razmišljaju šta donosi sutra, od čega živjeti i kako vraćati dugove.

Potpuno je jasno svakome ko vidi broj nezaposlenih, ko ode na pijacu, ili samoposlugu pa vidi cijene, kakva je trenutna situacija u državi“, kaže Cenić.

Šta su, prema Vašem mišljenju, glavni razlozi ovakvog stanja?

Cenić:Udomljavanje partijskih kadrova u državne institucije i javna preduzeća, pa je povećana ta potrošnja, odsustvo bilo kakvog sluha za ekonomiju, loš obrazovni sistem, klijentilistički odnos prema privredi, trošenje na ono i što treba i što ne treba, odsustvo ulaganja u istraživanje i razvoj”.

Uz to, ovakva politika, pljuvačina i sukobi, dodatno je srozala ugled BiH. Nema investicija, a domaći privrednici demoralisani su da ulažu. Jer, čemu ulaganja kada je korupcija velika, prepreke ogromne i kada ne znaju u kakvom će ambijentu poslovati.

Može li se zbog izostanka međunarodne finansijske pomoći, koja je uvjetovana formiranjem državne vlasti, desiti najcrnji scenarij i da budžet nekog od entiteta ili države potpuno kolabira?

Cenić: “Kako da ne! Međutim, oni će se i dalje zaduživati. Opštine u RS su zadužene, kantoni se zadužuju. Sedam puta je veće potraživanje komercijalnih banaka prema svim nivoima vlasti u BiH nego što je to bio slučaj 2006. A to vam govori da su komercijalne banke sebi našle odlične klijente. Niko neće da uči iz primjera ostalih zemalja, jer kada se tako razmašu i zadužuju, sve to jednog dana dođe na naplatu! Bojim se da će naša privreda završiti kao grčka“.

Vjerujete li Vi da će entitetske vlasti uskoro formirati državnu vlast, od čega direktno zavisi ubrizgavanje međunarodnih finansijskih sredstava i kakav-takav oporavak ekonomije u cijeloj državi?

Cenić: Ja sam protiv ubrizgavanja bilo kakvih para, jer to na sceni samo održava ovu parazitsku političku elitu! Međunarodna zajednica ne treba da ovoj državi daje bilo šta, jer zašto da neko bilo gdje u svijetu zarađuje za ove naše parazite. Formirat će oni vlast kada prevladaju svoje ego-tripove i kada dođe minut do dvanaest. Međutim, oni se i dalje međusobno optužuju, svako drugi je kriv, samo ne oni koji parazitiraju na leđima privrede i međunarodnih donacija“!

Koliko, realno, razjedinjenom bh. ekonomskom tržištu treba vremena da se oporavi i šta su prve pretpostavke za izlazak iz recesije?

Cenić:
Prva pretpostavka, paralelno s ozbiljnim inventarisanjem, jeste okretanje ka novim proizvodima. Treba relaksirati teret privrede i stvoriti joj stabilne uslove, ekonomske i političke. Svako ko misli da može sam da funkcioniše, kao ostrvo, taj je budala, to ne može niko“!

Pa, pogledajte, od dešavanja u Grčkoj i SAD tresao se čitav svijet, a optuživati se ovako međusobno, u jednoj maloj BiH, jeste rezanje grane na kojoj sjede. Prvo treba da otresemo na dno pa da vidimo ko nas održava, od čega se živi i šta ćemo sutra jesti. Treba da zanemarimo gluposti koje služe samo da mi, obični smrtnici, ne vidimo kuda odlaze pare“.

 

Dnevni avaz/Informer.ba