Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Svetlana Cenić: Previše se bavimo eurom, a zanemarujemo svoju valutu

Previše se bavimo eurom i zanemarujemo da imamo svoju valutu, koju ugrožavamo svakog dana, izjavila je danas novinarima u Sarajevu ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Ona je bila jedna od gošći na predavanju prof. Iaina Begga, s Evropskog instituta u London School of Economics and Political Science, o temi “Eurozona kao fiskalna unija: odavno potreban scenarij?”, koji je organizirala Vanjskopolitička inicijativa BiH, u suradnji s Friedrich Ebert fondacijom.

Cenić kaže da postojeći deficiti, kad se zbroji budžetski deficit s vanjskotrgovinskim deficitom i ovolikim zaduženjima, ugrožavaju i konvertibilnu marku, koja jeste vezana za euro, ali ona postoji i mi sa njom operiramo.

”I da smo se vezali za “švicarca” postoje neka pravila. Nije to samo pitanje koliki je odnos KM i eura, nego je pitanje šta radimo ovdje da potcijenimo ili precijenimo ili destabiliziramo svoju valutu”, kazala je ona.

Cenić očekuje da ćemo u 2012. biti u još lošijoj situaciji, s obzirom  na to da naše vlasti nemaju odgovora.

”Njihov odgovor su zapisi, obveznice te krediti koji se s umanjenim kreditnim rejtingom neće tako lako davati”, naglasila je.

Navela je primjer iz Republike Srpske kad je Vlada tražila kredite od banaka da “popuni rupe u fondovima”, ali nije dobila para koliko je tražila.

”To govori da banke imaju svoj limit do kojeg mogu da se izlože takvoj vrsti investiranja, a neke banke neće uopće da uđu u tu vrstu investiranja, znajući da to nikada neće biti vraćeno, nego da će se samo obnavljati. A nigdje nemate odgovor na pitanje na čemu treba da počiva taj novac, odnosno na proizvodnji koju, nažalost, u BiH u mnogim slučajevima čak i ne vidite”, kaže Cenić.

Povod za organiziranje današnjeg događaja su nedavni dužnički problemi u EU koji su izazvali tvrdnje određenih komentatora da se sada eurozona suočava s teškim izborom između raskidanja jedinstvene valute i brzog približavanju fiskalnoj uniji.

S tim u vezi profesor Begg je ponudio prikaz krize u eurozoni i promjena koje se trenutno implementiraju i pokušao dati odgovore na pitanja što bi fiskalna unija mogla da podrazumijeva te naglasio moguće scenarije i mogućnosti da se oni realiziraju.

Fena/Informer.ba