Svijet Udarno Vijesti

Svih 17 njemačkih nuklearnih elektrana palo na testu sigurnosti

Svih 17 njemačkih nuklearnih elektrana pokazalo je slabosti na testu sigurnosti, a osam najstarijih trebalo bi biti zatvoreno u najkraćem mogućem roku, najavio je njemački ministar zaštite okoliša Norbert Roettgen, iz Kršćansko-demokratske unije CDU.

“Postoje rizici koje ne možemo u potpunosti isključiti”, rekao je Roettgen predstavljajući izvještaj državne komisije za utvrđivanje sigurnosti nuklearnih elektrana. Iz izvještaja proizlazi da nijedna od 17 njemačkih nuklearnih elektrana ne bi izdržala pad zrakoplova, što se smatra jednom od mogućnosti prilikom terorističkih napada.

Kako je saopćeno u utorak, postoje razlike u stupnju sigurnosti pojedinih nuklearnih elektrana, a ta će se činjenica morati uzeti u obzir pri donošenju odluke o zatvaranju pojedinih elektrana.

Njemački ministar zaštite okoliša izjavio je kako treba i dalje ostati pri nastojanjima pronalaženja puta za što skorašnje odustajanje od nuklearne energije, i to “što brže”, prenosi Hina.

Promatrači procjenjuju da će savezna vlada Angele Merkel već sljedećih sedmica donijeti odluku o konačnom zatvaranju osam najstarijih nuklearnih elektrana koje su isključene nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukushimi.

 

Fena/Informer.ba