Svijet

Merkel promijenila stav: Vrata za izbjeglice više nisu otvorena

Merkel je otvorila njemačke granice migrantima prošlog ljeta i tada su Nijemci pljeskali pridošlicama koji su dolazili na kolodvor u Muenchenu, ali s vremenom se raspoloženje prema migrantima mijenjalo i ona je isticala kako se brojka onih koji stižu mora smanjiti.

“Savezna je vlada potpuno promijenila svoju izbjegličku politiku, čak i ako to sama ne priznaje”, rekao je Horst Seehofer, čelnik Kršćansko socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel, listu Bild am Sonntag.

“Došlo je do puzajućeg povlačenja od kulture bezuvjetne dobrodošlice. Unatoč slika s grčko-makedonske granice nijedan njemački političar danas ne kaže: ‘Granice su otvorene, neka svi dođu u Njemačku’,” dodao je. Oko 1,1 milijun migranata došlo je u Njemačku 2015.

Član oporbenih Zelenih Anton Hofreiter isto tako je optužio Merkel za promjenu stajališta rekavši listu Rheinische Post da je kancelarka “odustala od njezina humanitarnog pristupa” podupiranjem dogovora između Europske unije i Turske kojem je cilj zaustaviti ilegalne migracijske tokove u Europu.

Bavarski premijer Seehofer smatra kako Njemačka mora ograničiti broj izbjeglica koje prima na 200.000 godišnje što Merkel odbija računajući umjesto toga na europsko rješenje migrantske krize.

On je kazao kako to da je broj migranata koji dolaze u Njemačku opao treba zahvaliti isključivo drugim zemljama koje su nastojale smanjiti priljev ali da to ne može biti konačno rješenje.

To ipak znači kako njegovo predloženo ograničenje na 200.000 vjerojatno neće biti niti dosegnuto ove godine, dodao je.

CDU Angele Merkel i CSU, koji zauzima oštrije stajalište glede imigracije, stalno se sukobljavaju oko toga kako rješavati migrantsku krizu, a sukob je pojačan zadnjih dana kada je zastupnik iz CSU-a izazvao nemir pozvavši sve članove CDU-a koji simpatiziraju izbjegličku politiku kancelarke Merkel da napuste njezinu stranku i pridruže se lijevim Socijaldemokratima i Zelenima.

Bild navodi izvore iz redova konzervativaca prema kojima će se istaknuti članovi kluba zastupnika CDU/CSU sastati drugi tjedan travnja kako bi razgovarali o zajedničkoj strategiji u migrantskoj krizi.

Istraživanje javnoga mišljenja tjednika Der Spiegel pokazalo je da je oko dvije trećine Nijemaca nezadovoljno izbjegličkom politikom Angele Merkel.

Zamjenik ministra financija i član CDU-a Jens Spahn, istaknuti kritičar izbjegličke politike Angele Merkel, rekao je istom tjedniku kako je njegova stranka “možda stavila previše naglasak na humanitarni pristup”.

Rekao je kako je politika mahanja ljudima preko granice stvorila dojam kako sve što ljudi trebaju učiniti je sjesti u čamac za Europu i da će završiti u Njemačkoj, Austriji ili Švedskoj, dodajući: “Trebali smo ranije reći: ‘To ne funkcionira tako’.” (Hina)