Svijet Udarno

Otac norveškog ubice u šoku!

Otac Norvežanina optuženog za napade u kojima je ubijeno najmanje 92 ljudi rekao je da je u šoku i da je o umiješanosti svog sina saznao preko novina, piše norveški dnevnik “Verdens gang”.

Ja sam čitao novine on line izdanje kada sam ugledao njegovu fotografiju i ime“, rekao je otac napadača Andersa Beringa Brejvika.

List navodi da su oca intervjuisali “negdje u Francuskoj” gdje živi kao penzioner. “Šokirao sam se i još se nisam oporavio od toga“, rekao je on, dodajući da sina nije vidio od 1995. godine.

Norveška policija je u međuvremenu potvrdila da je anti-islamski manifesto na 1 500 strana djelo Andersa Brejvika, kao i da je objavljeno u petak, 22. jula, nekoliko sati prije napada u kojima je ubijeno najmanje 92 ljudi.

U manifestu se opisuje planiranje, pravljenje eksploziva i iznosi filozofija nasilja koja je dovela do bombaškog napada u Oslu i pucnjave u omladinskom kampu na ostrvu u blizini norveške prijestonice.

Manifesto je objavljen na dan napada“, rekao je šef policije Osla Sveinung Sponhejm na konferenciji za novinare.

U tekstu manifesta Brejvik kritikuje “islamsku kolonizaciju i islamizaciju zapadne Evrope” i “jačanje marksizma i multikulturalizma”.

“On želi da promijeni društvo”, izjavio je državnoj medijskoj mreži NRK Brejvikov advokat Geir Lipetestad i dodao njegov klijent vjeruje da su njegova djela grozna, ali da su bila neophodna.

 

Srna/Informer.ba