BiH Udarno Vijesti

Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, pivu, jogurtu, čipsu…

Da li biste jeli čokoladne kekse ili koristili pastu za zube i šminku da znate da se u tim proizvodima nalazi svinjetina?

”Da ih to pitate na ulici, vjerujem da bi većina ljudi, dakle i oni koji nisu vegetarijanci, rekla da ne bi – smatra Luka Oman,” predsjednik udruženja Prijatelji životinja.

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale produkte koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

Nije to, tvrdi Stipan Bilić, stručnjak za prehrambenu industriju, ništa novo, ali problem je što mnogi ljudi s time nisu upoznati, prenosi Jutarnji list.

Istraživanja su pokazala da se svinjski nusprodukti nalaze čak i u nekim žvakaćim gumama, sokovima, keksima…

Oni sadrže emulgator E474, koji znači da je to u stvari svinjska mast ili, moguće, sokovi mljevenih insekata.

Taj emulgator nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu… Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duvanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama!?

”Mislim da je sve to vrlo uvredljivo za muslimane, jevreje i vegetarijance” – rekao je Simon Šepmen s Univerziteta u Sidneju.

Svinjsku mast sadrži čak i municija. Za konzerviranje baruta koristi se ulje sa 13 posto svinjske masti.

 

Informer.ba