Region Vijesti

Svjedočenje Bagzija: Kaliniću, gledao sam kako kolješ ljude

Video sam da ste ubijali, mučili i klali ljude, rekao je svjedok saradnik Dejan Milenković Bagzi optuženom Sretku Kaliniću na ponovljenom suđenju njemu i Simoviću za ubistvo srpskog premijera dr Zorana Đinđića.

Kalinić je na suđenju 18. oktobra, koje je održano bez prisustva javnosti, postavljao pitanja Milenkoviću, koji je tvrdio da je optuženi učestvovao u samom ubistvu premijera tako što je bio zadužen za pružanje podrške neposrednim atentatorima ako bi neko pucao na njih, kao i da je bio umiješan u pokušaj ubistva premijera kod hale „Limes“.

Kalinić je nakon toga rekao Milenkoviću: Dobro. Da ostanemo dva minuta sami, ne bi tako pričao, veruj mi.

Milenković: Zato što ste ubijali ljude, mučili ih i klali!

Kalinić: Jesam, a?

Milenković: Da.

Kalinić: Jesi me video? Nisi.

Milenković: Video sam te lično.

Kalinić: Ovako, ovako (gestikulirajući).

Milenković: Sve bi nas pobio da si mogao i dok si bio u bekstvu.

Kalinić: Koga to, vas?

Milenković: Mene, Natu Mesarović i sudiju Miomira Lukića, sve bi nas pobio!

Kalinić: Jesi siguran?

Milenković: Znam ja dobro.

Inače, Milenković se tokom svjedočenja složio i s jednom tvrdnjom Kalinića.

Naime, Kalinić je tvrdio kako Milenković poslije pokušaja ubistva Đinđića kod hale „Limes“ nije govorio da nisu uspjeli zbog njega, kao što je svjedočio, već zato što se uplašio Miloš Simović.

Sud je donio odluku i da se Milenković i Kalinić suoče zbog suprotnih tvrdnji. Milenković je rekao da ostaje pri svemu što je rekao na tom suđenju i tokom ranijih svjedočenja, a Kalinić ga je optužio da laže.

Milenković: Ja kažem da je istina za sve što sam rekao, sva ubistva koja si počinio, ljude koje si klao i pekao i sekao.

Kalinić: Dobro, samo da čuješ, ne bežim ja od toga ako se dokaže da sam nekoga ubio.

Mileković je zatim tvrdio kako je bio prisutan kada je Kalinić ubijao ljude. Kalinić mu je odgovarao „U redu, u redu“, a zatim mu je rekao da ga pita za ubistvo premijera, u čemu, kako tvrdi, nije učestvovao. Milenković je ostao pri svom svjedočenju.

Kalinić: Lažeš!

Milenković: Govorim istinu.

Kalinić: Ne znam da li to radiš iz straha, ili zbog čega, pošto pričaš da bi vas sve pobio, pobio i sudije, i ovo i ono.

Milenković: A ne bi?

Kalinić: Nisam, ne mogu.

Milenković: Sada ne možeš. Pa, to je sreća što ne možeš. Da ste me našli, uradili biste sve to.

Kalinić: Pa kažem ti, zato sam te i pitao jesi li bio tamo.

Milenković: Ja ostajem, sudija, pri svemu što sam rekao.

Kalinić je tokom ispitivanja i suočenja optuživao Milenkovića da se i dalje drogira, a on je to negirao, a zatim mu rekao: „Pa tebi nije potrebna droga“.

Kalinić mu je odgovorio: „Tebi je trebala droga!“

Milenković je samo potvrdio.

Svjedok saradnik Ljubiša Buha Čume svjedočio je iza zatvorenih vrata dan prije Milenkovića. Buha je rekao da je Kalinić sva ubistva i sve poslove za Dušana Spasojevića činio zbog drugarstva s njim, a ne zbog para. Na to je burno reagovao Simović, ustajući sa optuženičke klupe, pa ga je sudija opomenuo.

Svjedok saradnik Miladin Suvajdžić Đura Mutavi svjedočio je odmah poslije Buhe i ponovio je svoje tvrdnje koje se odnose na Simovića i Kalinića. Kalinić ga je tokom ispitivanja optuživao da laže, a Suvajdžić je navodio da je sve istina i da je od „ovde prisutnog Miloša Simovića“ čuo kako je Kalinić imao zadatak da bude odstupnica u atentatu na premijera. Simović na to nije reagovao, a kada ga je sudija pitao da se izjasni o tome što se Suvajdžić poziva na njegove riječi, on je odbio.

Miloš Simović je odbio da postavlja pitanja svjedocima saradnicima i da se suoči s njima iako je to prethodno tražio, rekavši da će to biti samo „jedna predstava“. On je jedino postavljao pitanja Miladinu Suvajdžiću preko sudije u vezi s njegovim svjedočenjem da je Ninoslav Konstantinović (osuđeni pripadnik zemunskog klana) bio na Kopaoniku i pratio premijera. Naime, Simović je tvrdio da Konstantinović nije mogao da ode na Kopaonik, kako Suvajdžić tvrdi, već da je tamo bio dva dana ranije. Suvajdžić mu je odgovorio da je Konstantinović mogao da ode ranije, pa da se vrati i ponovo ode.

 

Blic/Informer.ba