BiH Udarno Vijesti

Svjedočenje preživjelog Srebrenčanina: Dali su nam po šolju vode pa nas cijelu noć strijeljali

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, izvođenje dokaza o optužbama za genocid u Srebrenici počelo je danas iskazom zaštićenog svjedoka.

KDZ-039 koji je u julu 1995. godine preživio strijeljanje u selu Orahovac kod Zvornika.

Karadžić, koji je tada bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad oko 7.000 srebreničkih Bošnjaka. U selu Orahovac, po optužnici, VRS je 14. i 15. jula 1995. godine ubila više od 1.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice.

KDZ-039 – koji uprkos pseudonimu nije tražio da mu lik bude skriven –

tvrdio je da je komandanta VRS Ratka Mladića vidio na poprištu zločina.

Da bi postupak bio brži, tužioci su među dokaze protiv Karadžića uveli ranije svjedočenje koje je svjedok dao na suđenju sedmorici oficira VRS.

Prema sažetku tog svjedočenja, koji je tužilac Džulijan Nikols pročitao u sudnici, svjedok je dan pošto je VRS zauzela Srebrenicu 11. jula 1995. godine bio prisilno razdvojen od porodice u Potočarima i pritvoren sa drugim starijim Bošnjacima.

Svjedok je izjavio da se tada pojavio general Mladić koji je Bošnjake pitao zašto ne podržavaju Fikreta Abdića umjesto Alije Izetbegovića i rekao im da će biti razmijenjeni za Srbe iz Tuzle.

Po iskazu KDZ-039, oni su, međutim, prebačeni u Bratunac i zatvoreni u skladište, odakle su srpski vojnici neke izvodili i potom ih ubijali. Svjedok je procijenio da je oko 80 zarobljenika ubijeno, a kazao je da je jedno ubistvo i sam vidio.

Svjedok je tvrdio da je general Mladić i u Bratuncu obišao zarobljene i ponovio da će ići u razmjenu.

Oko 300 bošnjačkih zarobljenika prebačeno je rano ujutro 14. jula 1995. godine u Orahovac kod Zvornika, gdje su ih, zajedno sa mnogim drugim, pripadnici VRS zatvorili u sportsku salu koja je bila prepuna.

Bošnjaci nisu dobili ni vodu, ni hranu, a srpski vojnici prijetili su da će ubiti svakog ko se pobuni, posvjedočio je KDZ-039.

On je, po pročitanom sažetku, tvrdio da se general Mladić pojavio i u sali u Orahovcu i zarobljenicima rekao da će “ići kod Abdića”.

Mladićevi vojnici su, međutim, nedugo zatim počeli da zarobljene Bošnjake izvode iz sale, povezuju im oči i ukrcavaju na kamion. Po svjedokovom iskazu, prije nego što bi im stavili povez oko očiju, zarobljenicima bi davali po šolju vode.

KDZ-039 izjavio je da je, kad je na njega došao red, kamionom transportovan do obližnjeg pašnjaka, na kojem je vidio gomile mrtvih tijela. Posvjedočio je da je general Mladić pratio kamion do mjesta zločina u crvenom automobilu.

Čim su sišli s kamiona, zarobljenicima su srpski vojnici naredili da se postroje, a onda su na njih pucali rafalima iz automatskog oružja, izjavio je svjedok.

On je ispričao da nije bio pogođen, ali je pao, a da su preko njega popadala tijela pogođenih Bošnjaka.

Svjedok je zatim posmatrao dovođenje i strijeljanje novih grupa zarobljenika, koje je trajalo i po mraku, pod svjetlima rovokopača koji su iskopavali grobnice.

Kada je ujutro 15. jula strijeljanje prestalo, a vojnici napustili poprište ubistava, KDZ-039 je pronašao još jednog preživjelog i zajedno su pobjegli u šumu. Četiri dana kasnije, kako je precizirao, stigli su na muslimansku teritoriju.

Unakrsno ispitivanje svjedoka, koje je danas započeo, Karadžić će nastaviti u ponedjeljak, 28. novembra.

 

Beta/Informer.ba