BiH Udarno Vijesti

Svjedoci tužilaštva na suđenju Goranu Sariću za zločine počinjene u Sarajevu

 Na suđenju Goranu Sariću, bivšem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Srpskoj opštini Centar, za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Salko Pandžić kazao je da je Sarića vidio ispred zgrade bolnice Jagomir 1992. godine, kada su zatočenici izvedeni i postrojeni.

– Jedan dan su pročitana imena oko 20 osoba. Nakon toga je rečeno da oni koji nisu pročitani izađu ispred bolnice. Tu smo postrojeni, a onda je došao Sarić, koji je bio iz srpske policije. Hodao je ispred nas i rekao nam da idemo u razmjenu, prisjetio se Pandžić.

Dodao je da je Sarića vidio i jednom prije izlaska iz bolnice Jagomir, kada je uzeo pušku od osobe koja je prijetila da će pobiti grupu zatočenika u kojoj se nalazio i svjedok.

Druga svjedokinja, Ramiza Smajlović, ispričala je kako je njen brat Ramiz 1992. godine odveden prema Jagomiru, zajedno s drugim muškarcima iz Nahoreva.

Kosti Ramiza ekshumirane su, kako je navela, “na putu prema Skakavcu”, zajedno s ostacima još oko sedam osoba.

Goran Saric je optužen da je 19. juna 1992. godine naredio svim muškarcima u Nahorevu da dođu u Mjesnu zajednicu u tom naselju, odakle je oko 100 Bošnjaka odvedeno i zatvoreno u zgradu bolnice Jagomir.

Na teret optuženom je stavljeno da je 21. juna 1992. u Jagomiru vršio razdvajanje zatočenika u tri grupe – u prvu grupu odvojio je 60 zatočenika, koji su prisilno premješteni u Sarajevo, u drugu grupu 26 Bošnjaka, koji su prebačeni u logor “Bunker” u Vogošći, dok je u treću grupu odvojio 11 osoba koje su kasnije ubijene na području Skakavca.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. oktobar, kada Tužilaštvo BiH planira saslušati još dva svjedoka, prenosi Balkanska istraživačka mreža BiH.

Fena/Informer.ba