BiH Udarno Vijesti

Svjedok Omer Pecar optužio monstruma Batka da mu je ubio kćerkicu i majku

Svjedok Tužilaštva BiH Omer Pecar tvrdi da mu je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko ubio šestogodišnju kćerku i majku na Grbavici u junu 1992. godine, saopštila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Zbog događaja koje je preživio tokom 1992. godine, a koji se optužnicom Tužilaštva BiH stavljaju na teret Vlahoviću, Pecar nije htio svjedočiti iz sudnice u kojoj se nalazio optuženi.

Prema optužnici, Vlahović se tereti da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu oko 30 osoba, kao i da je, sam ili u grupi s drugim naoružanim osobama, zlostavljao i premlaćivao građane nesrpske nacionalnosti i oduzimao im novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom mu se u 14 tačaka na teret stavljaju ubistva i prisilni nestanci 14 osoba, kao i silovanje, mučenje i zlostavljanje civila.

Omer Pecar je svjedočio o odvođenju cjelokupne porodice iz kuće na Kovačićima, te o ubistvu njegove majke i kćerke.

Kako je kazao, na vrata kuće 14. juna 1992. godine došao je Vlahović i izvjesni Miro Ždrale, te su im naredili da krenu s njima.

“Čim sam otvorio vrata, Batko mi je gurnuo cijev automatske puške u usta i naredio da cijela moja porodica i porodice moje braće, kao i naša majka, krenu s njima”, rekao je Pecar.

Prema njegovim riječima, nakon dolaska na kraj Jevrejskog groblja, što je bila linija razgraničenja između Armije BiH (ABiH) i Vojske Republike Srpske (VRS), optuženi Vlahović naredio je da muškarci počnu trčati

“Batko je prvi zapucao, okrenuo sam se da vidim gdje mi je porodica i vidio da majka i moja kćerka padaju na zemlju. Batko ih je ubio”, rekao je svjedok.

Na upit članice Sudskog vijeća Mire Smajlović koliko je siguran da je Batko čovjek koji ih je odveo iz kuće i pucao, svjedok je kazao da je 100 posto siguran.

“Kada su došli na vrata, imao sam žarulju koja je obasjavala njegovo lice, a vidio sam lično kako puca i kako one padaju”, kazao je Pecar, dodavši da je njegova maloljetna kći pogođena u kičmu i na licu mjesta je umrla, te da joj je zatiljak bio smrskan.

Tijela su najprije pokopana u dvorištu porodične kuće, a kasnije su prebačena na groblje Bare.

Svjedok je rekao da je njegova porodica napustila Kovačiće krajem septembra 1992. godine, tako što su prešli Vrbanja most.

Naredno ročište zakazano je za 3. novembar.

 

Onasa/Informer.ba