BiH Udarno Vijesti

Svjedokinja: Kornjača je ubijao u Lovačkom domu na Mostini

Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedokinja državnog tužilaštva kazala je da je od prijateljice saznala da su optuženi Milun Kornjača i Duško Tadić učestvovali u ubistvima u Lovačkom domu na Mostini u blizini Čajniča, prenosi BIRN – Justice Report.

Svjedočeći u Sudu BiH Sajma Kešan je ispričala da je među ubijenim Bošnjacima u maju 1992. godine u Čajniču bio i njen suprug Ibro, te da je od prijateljice Halime Čolak saznala da su u ubistvima učestvovali optuženi Kornjača i Tadić.

Halima mi je pričala da su Milun, Veljo jedan i Veljo drugi, zvani Rus, riješili da ubiju muslimane na Mostini nakon što im je poginuo neki poznanik“, kazala je Kešan.

Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, svjedokinji je pročitao izjavu koju je dala tokom istrage, a u kojoj stoji da je od Halime Čolak saznala da je u ubistvima na Mostini, uz optuženog Kornjaču i Velju Tadića, učestvovao Duško Tadić Rus, a svjedokinja Kešan je potvrdila navode izjave.

Svjedokinja je, odgovarajući na pitanja odbrane, kazala da ne poznaje optuženog Tadića, ali je ponovila da je od prijateljice čula da je Duško Tadić Rus učestvovao u ubistvima.

Tužilaštvo BiH, uz Miluna Kornjaču i Duška Tadića, tereti i Milorada Živkovića za progon Bošnjaka s područja Čajniča te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. godine na Mostini.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi“, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti  u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče.

Hamid Agović, drugi svjedok Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričao je da mu je na Mostini ubijen brat, koji je bio nastavnik, te da je 1993. godine od srpskih vojnika čuo da su ga ubili njegovi učenici.

Moja jedina želja je da znam gdje su mu kosti“, kazao je Agović.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Rifet Džambegović, koji je rekao da je njegov brat odveden na Mostinu 1992. godine te da je nakon toga prvi put za njega čuo kada je ekshumiran.

Suđenja Kornjači, Živkoviću i Tadiću vode se odvojeno u Sudu BiH, ali se, zbog ekonomičnosti postupaka, na istom ročištu saslušavaju zajednički svjedoci.

Džambegović je svjedočio samo u postupku protiv Živkovića i Tadića, jer optuženi Kornjača, prema preporuci ljekara, može pratiti suđenje samo u trajanju od 90 minuta.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august.

 

Fena/Informer.ba