Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Svjetska banka u BiH: Moguć novi val krize u BiH

Šefica Kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu upozorila je da bi BiH mogao zahvatiti novi talas krize kao posljedica finansijske nestabilnosti u zemljama EU.

Prema njenim riječima, kriza eura zabrinjava Svjetsku banku, koja je o ovom pitanju intenzivno razgovarala u posljednje vrijeme.

“Ova kriza eura povećava globalne rizike i već imamo naznake da ponovo dolazi do usporavanja svjetske ekonomije”, rekla je Obre.

Ona ja najavila mogućnost da zbog slabosti ekonomija EU i susjednih zemalja opet dođe do smanjenja izvoza iz BiH, kao tokom krize 2008. i 2009. godine.

“Svjetska banka ostaje spremna pružiti svaku potrebnu pomoć BiH i, ukoliko se ukaže potreba kao tokom prethodne krize, mi možemo preusmjeriti naš program u aktivnosti pomoći za izlazak krize“, rekla je Anabela Abreu za “Dnevni avaz”.

Ona je sa zadovoljstvom konstatovala da je implementacija projekata Svjetske banke u BiH u prošloj godini, uprkos zastoju u formiranju vlasti, bila među najboljima, ne samo na zapadnom Balkanu već i u široj regiji Evrope i centralne Azije.

Srna/Informer.ba