Ekonomija Vijesti

Svjetska banka: Sporiji ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana

Ekonomije zemalja zapadnog Balkana slijedeće godine čekaju nove teškoće zbog dužničke krize u eurozoni, kaže se u izvještaju Svjetske banke (WB) koji je u četvrtak predstavljen u Bruxellesu. 

”Teško je biti optimista u svjetlu ekonomskih pokazatelja”, rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomista Svjetske banke, predstavljajući izvještaj koji se odnosi na pet zemalja u regionu – Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Albaniju. U istraživanju je obrađeno i Kosovo.

Sve ekonomija u regionu su ranjive zbog strukturalnih problema, kaže se u izvještaju, a kao glavne slabosti navode se veliki unutrašnji i spoljni dugovi, obimno učešće banaka iz Grčke i Italije u bankarskom sektoru (gotovo 50 posto) i očekivano smanjenje stranih investicija.

Srbija, po tom izvještaju, spada u red srednje ugroženih zemalja, prenosi Tanjug.

Kombinovani ekonomski rast će do kraja ove godine s očekivanih 2,5 pasti na svega 2,1 posto, navodi se u izvještaju.

”Zanimljivo je da doznake iz inostranstva, koje u nekim zemljama idu i do 15 posto bruto društvenog proizvoda, gotovo uopće ne fluktuiraju i ostaju stabilne,” rekao je Hood, ali je naveo da su svi ostali izvori prihoda problematični.

On je kao pozitivnu činjenicu istakao da, za razliku od nekih članica EU, ni u jednoj državi iz regiona nije došlo do juriša na banke.

Uprkos tome što je glavni generator očekivanog opadanja ekonomskog rasta u regionu, u izvještaju se kaže da su dublje integracije s EU jedino dugoročno rješenje.

Fena/Informer.ba