Ekonomija Izdvojeno Vijesti

Svjetska banka: Svijet u novoj opasnoj krizi!

Na početku smo nove oluje, upozorio predsjednik Svjetske banke Robert Zelik. Kriza u zoni eura može biti najvažniji problem privrede svijeta, kaže Zelik.

”Svjetska privreda je ušla u “novu, opasnu fazu” koja razvijenim zemljama ostavlja vrlo malo manevarskog prostora’‘, upozorio je predsjednik Svjetske banke Robert Zelik.

Problem duga zemalja Evrope, ocjenio je on, znatno više zabrinjava nego “srednjoročne i dugoročne” posljedice smanjivanja kreditnog rejtinga SAD-a koje je izazvalo paniku na tržištu.

“Na početku smo nove i drugačije oluje, ova kriza nije kao ona iz 2008.”, rekao je Zelik u intervjuu za nedjeljnik “Weekend Australian”.

“Za posljednje dvije nedjelje pošli smo od jedva postignutog oporavka – i to uz dobar rast u zemljama u razvoju i drugim, kao što je Australija, i uz nešto uzdržaniji rast u razvijenim zemljama, i stigli do nove i opasnije faze“, rekao je on.

Kriza u zoni eura “može biti najvažniji problem” privrede svijeta, ukazao je Zelik pozivajući evropske države da što prije preduzmu nužne mjere.

“Pouka iz 2008. godine je to da što se duže čeka, mjere moraju biti grublje”, rekao je on i pozvao premijera Velike Britanije Davida Camerona da, uprkos nemirima, ostavi na snazi “zaista neophodne” mjere štednje.

Zelik je ukazao da će sadašnja kriza “istorijski gledano vrlo brzo” premjestiti ekonomsku moć sa Zapada u Kinu, prenosi Beta.

 

Informer.ba