Izdvojeno Politika Vijesti

Tačno godinu dana BiH bez državne vlasti, jesu li vandredni izbori opcija?

Je li rješenje u vanrednim izborima

U Bosni i Hercegovini prije tačno godinu održani su opći izbori, a relativni izborni pobjednici ni do danas nisu uspjeli formirati novo Vijeće ministara BiH. Posljednji sastanak lidera SDP-a, SNSD-a, dva HDZ-a, SDA i SDS-a u Brčkom, prema svemu sudeći, bio je i posljednji pokušaj da se razgovorima dođe do državne vlasti.

Tehnička vlada

Stranački šefovi ostali su narodu dužni odgovor na pitanje šta dalje. Nekima čak odgovara da našom zemljom do 2014., odnosno narednih općih izbora, upravlja tehničko Vijeće ministara.

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić kaže  kako je evidentno da u BiH postoji sukob principa i generalnog viđenja budućeg izgleda BiH.

Iako je u različitim fazama izgledalo da su svi krivci, sada je više nego jasno da najveću odgovornost za nekonstituiranje vlasti BiH, prije svega, snose dva HDZ-a, koja su odlučila provoditi politiku potpune blokade i ugrožavanja svega što postoji” – kaže Hadžić.

Istovremeno, potpredsjednik SDP-a smatra da postoji zakonski i problem implementacije vanrednih izbora. Čak i kad bi njihovo održavanje bilo moguće, Hadžić ne vjeruje da bi to išta promijenilo, osim što bi dovelo do nove radikalizacije stanja.

S obzirom na način na koji je organizirana BiH, te da su je, kako kaže, “premrežile nelegalne i nelegitimne institucije”, generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da nema velike razlike u tome ima li BiH državnu vlast ili nema.

Vanredni izbori jesu dežurna varijanta, ali oni ne bi nešto značajno riješili ovu situaciju. Imali smo rat, obišli cijeli krug i opet došli do činjenice da postoje Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Izbori to samo mogu potvrditi u još žešćoj varijanti “- kaže Vasić.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Niko Lozančić upozorava da BiH ruši sve neslavne rekorde, jer je jedna od rijetkih država kojoj treba po godina da uspostavi vlast.

To govori dovoljno o našem ustavnopravnom uređenju i potrebi da se ono mijenja. Istovremeno, nisam siguran da je izlaz u vanrednim izborima, kojima se, inače, postižu male korekcije. Ovdje je problem u unutarnjim odnosima i uređenju” – kaže Lozančić.

Drugo rješenje

S druge strane, opozicija je naklonjena ideji raspisivanja vanrednih izbora. No, kako kaže Mirsad Đugum, član Predsjedništva Saveza za bolju budućnost BiH, problem je u tome što BiH nema instituciju koja bi mogla dovesti do vanrednih izbora.

Narod više ne može čekati. Sadašnja garnitura je izgubila više od jedne četvrtine mandata. Ako nisu za godinu spremni da naprave vlast, onda sigurno neće napraviti ni u naredne tri godine ekonomske pomake i funkcionalnu BiH. To je najgore. Narod ih treba kazniti na općinskim izborima” – kaže Đugum.

Potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović zaključuje da je narod pogriješio, jer je dao povjerenje ljudima koji nemaju hrabrosti, volje niti želje da formiraju vlasti. On smatra da bi trebalo tražiti drugo rješenje, a najkorektniji bi bili novi izbori.

OHR će se danas oglasiti

Hoće li visoki predstavnik raspisati vanredne izbore, jučer u OHR-u nisu željeli komentirati. Kako saznajemo, danas će se iz ove institucije zvanično oglasiti povodom godišnjice od izbora i neformiranja vlasti, a možda i komentirati mogućnost vanrednih izbora.

 

Avaz/Informer.ba