Region Udarno Vijesti

Tadić: Beograd ne vodi velikosrpsku politiku

Srbija ne reaguje na provokacije – da vodi velikosrpsku politiku i da ponovo hoće da integriše zemlje u svoj državni prostor, jer to nije istina i niko ne bi ulazio u eksperimente sa integracijom BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske“, izjavio je danas srpski predsjednik Boris Tadić.

Kada bismo danas raspisali referendum u Srbiji na tu temu niko ne bi glasao za takvo rešenje. Ljudi hoće da žive u državi Srbiji koja ima svoje jasno definisane granice“, rekao je Tadić novinarima.

Tadić smatra takve provokacije iluzijama, koje kreiraju neke njegove kolege iz regiona iz nekih unutrašnjopolitičkih ili razloga političke akcije.

Ali hvala Bogu, imamo i odlične odnose u regionu sa pojedinim zemljama i verujem da ćemo dograditi i one odnose koji nisu na najvišem mogućem nivou“, rekao je Tadić, navodeći da je politika Srbije dobronamjerna i dobrosusjedska.

On je dodao da pokušava da uspostavi politiku da Srbija više ne reaguje ni na provokacije da je priznanje Kosova njena ulaznica za EU ili da mora da uđe u NATO kako bi pristupila Uniji.

Tadić je naveo da Srbija, istovremeno, ne odustaje od legitimnih nacionalnih interesa kao i svaka normalna zemlja, kao što su interesi u domenu kulture, zaštite prava srpskog naroda i sunarodnika gdje god da se nalaze, prava na njihov identitet, političko i slobodno organizovanje, prava zaštite njihove vjeroispovijesti, ali da brani i ista ta prava i drugih naroda i građana Srbije.

 

Srna/Informer.ba