Izdvojeno Region Vijesti

Tadić: Bez obzira na EU Srbija ne odustaje od sjevera Kosova

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u četvrtak da Srbija ne može pristati na zahtjev da ukine svoje institucije na sjeveru Kosova i pored toga što, kako je rekao, postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i datum početka pregovora o članstvu.

Tadić je u izjavi objavljenoj na službenoj internetskoj stranici predsjednika Srbije kazao kako njegova zemlja nastavlja svoju politiku europskih integracija i da joj to pravo nitko ne može oduzeti. On je izrazio uvjerenost da je moguće osigurati ispunjenje obaju strateških interesa Srbije – da, kako je rekao, brine o svojim legitimnim interesima na Kosovu i da postane članica EU-a.

Ako to nije moguće danas, bit će moguće sutra. Ako nije moguće prihvatiti argument koji je Srbija iznijela sada, uvjeren sam da će, nakon demokratske i sveobuhvatne rasprave, taj argument biti moguće prihvatiti već sljedeće godine“, kazao je Tadić.

Srbija, istaknuo je, “neće napustiti svoj narod na Kosovu te također neće odustati od eurointegracija“.

Ako ćemo mi u srpskoj ili evropskoj političkoj javnosti dobiti zahtjev da se Srbija opredijeli, moj odgovor će biti da Srbija neće odustati niti od jednog svog legitimnog interesa“, poručio je, te istaknuo kako neće odustati od svoje politike očuvanja nacionalnih interesa na Kosovu i vođenja Srbije ka EU jer je za tu politiku dva puta dobio potporu građana Srbije.

Srbijanski predsjednik ukazao je kako od Srbije samo jednim djelom ovisi hoće li ona dobiti status kandidata i datum za pregovore, dodavši kako je uvjeren da će Srbija ispuniti svaki uvjet koji je u skladu sa kopenhaškim kriterijima, ”a hoće li će EU ispuniti svoj dio posla to ćemo vidjeti – to ovisi od EU“.

Dodao je kako je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel prilikom razgovora u utorak objasnio da je za Srbiju iz više razloga neprihvatljiv jedan od uvjeta za status kandidata koji je ona obznanila, a to je, kako je rekao, ukidanje takozvanih paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Ne radi se o paralelnim, već o jedinim institucijama na sjeveru Kosova i njihovim bi ukidanjem ondje nastao politički i egzistencijalni vakuum, kazao je Tadić te naveo kako je riječ o legitimnim institucijama čiji su predstavnici izabrani na demokratski način.

Ukazao je kako se ne radi se samo o političkim institucijama, već o institucijama u zdravstvu, prosvjeti, komunalnim službama, koje su vitalno važne za egzistenciju svakog čovjeka na sjeveru Kosova.

Tadić je također osporio argument da institucije na sjeveru Kosova treba ukinuti jer na tom djelu Kosova vlada kriminal, ustvrdivši kako je obujam kriminala u ostalom djelu Kosova neusporedivo veći.

Argumenti koji dolaze iz Njemačke, kao ekonomski najmoćnije države Evrope, moraju, po riječima srbijanskog predsjednika, biti pozorno analizirani ali, poručio je, nitko ne može od Srbije tražiti da povlači neprirodne političke poteze te da ”praktično pomaže stvaranje nezavisne države Kosovo”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak nakon sastanka sa predsjednikom Tadićem kako Njemačka želi Srbiju unutar EU, ali da se od Srbije očekuje napredak u dijalogu sa Kosovom, kao i da bude omogućen normalan rad misije Eulex, te budu ukinute paralelne strukture na sjeveru Kosova.

Fena/Informer.ba