Region Udarno Vijesti

Tadić: Dok se ne završe sudski procesi ne mogu da kažem da je bio genocid u Srebrenici

Bivši srbijanski predsjednik i lider Demokratske stranke Srbije Boris Tadić kazao je, gostujući u jučerašnjoj emisiji “Nedjeljom u dva” Hrvatske radiotelevizije (HRT), da ne može kazati da je u Srebrenici bio genocid, ali isto tako ne kaže ni da nije bio genocid.

Kao tadašnji predsjednik Srbije nisam rekao da je u Srebrenici počinjen genocid, jer treba sačekati da se završi sudski proces pred Međunarodnim sudom u Hagu, a sigurno će biti i novih sudskih procesa, sačekat ću obnovljeni sudski proces za Srebrenicu koji će BiH pokrenuti. Ne kažem da se nije dogodio genocid ili strašan zločin, kao što ne kažem ni da se dogodio genocid, ali treba sačekati završetak suđenja u Hagu – kazao je Tadić.

Na opasku voditelja emisije Aleksandra Stankovića, kako Tadić ne smije priznati da se u Srebrenici dogodio genocid, iako zna da jeste, Tadić je rekao da on kao političar nije slobodan čovjek, nije privatno lice, te da je limitiran brojnim razlozima, između ostalih i čuvanjem određenih tajnih podataka, zbog čega ne može drugačije reći o Srebrenici.

Dakle, kad se završe sudski procesi u Hagu, pitajte me o Srebrenici i tada ću vam odgovoriti – rekao je Tadić.

On je istakao kako je bio inicijator usvajanja Deklaracije o Srebrenici u srbijanskom parlamentu, ali da je nespominjanje genocida u tekstu Deklaracije, rezultat činjenice, kako je kazao, da je tekst napisan tako da može biti usvojen u Narodnoj skupštini.

Zakoni, deklaracije i druga akta nisu odraz naših želja, nego snaga u parlamentu i formuliraju se na način da budu usvojeni -pojasnio je Tadić.

Na pitanje voditelja o rehabilitaciji četničkog pokreta i Draže Mihailovića u Srbiji, Tadić je rekao da je Draža Mihailović bio antifašista, iako u njegovoj ideologiji to nije bila dominantna odrednica. Dodao je, kako je apsurd politike, i to da je Draža spasio američke pilote zbog čega je odlikovan od strane SAD-a.

Mislim da je pokretanje sudskog procesa za rehabilitaciju četničkog pokreta jako nekorisno za Srbiju, i ja imam ogromnu distancu prema tome, ali građani imaju pravo da pokrenu sudski proces, u ovom slučaju to je učinio Vuk Drašković – kazao je Tadić.

Na kraju razgovora, Tadić je rekao kako je njegova politika pomirenja i u Regionu i odnosima Srbije i Kosova jedina ispravna politika, jer se radi o nužnosti uspostavljanja ekonomske saradnje i tržišnih odnosa u smislu upućenosti jednih na druge.

Najveći regionalni resurs je zajednički jezik kojim govori više od 20 miliona ljudi u Regionu i to je naš veliki potencijal koji bi trebalo iskoristiti – smatra Tadić i dodaje kako su Englezi svoj jezik iskoristili kao najveći izvozni resurs.

U kontekstu zajedničkih kulturnih i jezičkih veza Tadić je pomenuo srbijanske pjevače Zdravka Čolića, Lepu Brenu, Miroslava Ilića, koji pune dvorane u Regionu, te s hrvatske strane Olivera Dragojevića, Džibonija, Mišu Kovača i Severinu.

 

Fena/Informer.ba