Region Udarno Vijesti

Tadić: Interesi Srbije ne brane se na barikadama već dijalogom

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Banjoj Luci, govoreći o stanju na Kosovu, da je jedina politika koja štiti nacionalni državni interes ona koja štiti živote građana te je pozvao srpske predstavnike općina na Kosovu da se povuku s barikada, kao i građani, iza kojih se ne smije, kako kaže, niko zaklanjati.

„Ne treba ugrožavati živote građana, a danas se srpski nacionalni interesi ne brane na barikadama, već u pregovorima, tehničkom dijalogu koji mora da se vodi kada je u pitanju sjever Kosova i Kosovo u budućnosti, jer je očigledno da postoji sistemski problem“, kazao je Tadić navodeći da se taj problem mora rješavati o čemu govore i svjetski zvaničnici.

Predstavnicima KFOR-a je jučer, kaže, uputio novi zahtjev da ne proizvode nove „rizike“ i da ne pokušavaju nasilno da uklone barikade jer će one odmah nakon toga nastati na novim mjestima.

Očigledno je, kaže da je uzrok za barikade na Kosovu sistemski i mora da se riješi, a vezan je za Srbe na Kosovu i Kosovo, zbog čega Srbija i učestvuje u dijalogu i svim razgvorima o tom pitanju.

Naveo je i da se srpski lideri ne smiju zaklanjati iza naroda, već preuzeti odgovornost u ovom trenutku za donošenje odluka.

Ponovio je i da su barikade na Kosovu imale svoju svrhu kada je Priština krenula u unilateralnu akciju kojom je dovela u pitanje sigurnost na Kosovu i Metohiji, tokom jula, jer je to bila reakcija srpskog stanovništva i bila je spontana.

„Nema nikakve dileme, imajući u vidu pravni poredak, koji vlada na Kosovu, nakon Rezolucije 1244 i tehničkog sporazuma u Kumanovu, koji je definirao da Srbija vojskom i policijom ne može da bude prisutna na Kosovu, već KFOR, a nakon toga i EULEKS“, rekao je Tadić i naveo da Srbija mora da „vodi računa o realnosti na terenu“.

Tadić kaže da njegova zemlja nijednim aktom ni gestom ne smije da dovodi u pitanje građane ni srpske niti bilo koje druge nacionalnosti.

Jer, kako kaže, kada bi neko izgubio život na barikadama „to bi dramatično umanjilo mogućnosti Srbije da brani legitimne nacionalne interese države Srbije i građana srpske nacionalnosti na Kosovu“. 

Svako ko provodeći politiku, kako navodi, dovodi u pitanje nacionalne i građanske i državne interese je neodgovoran.

Naveo je i da je laž da je on inicirao postavljanje barikada na Kosovu.

„Tada sam jasno rekao da dajem podršku otporu građana nasilnim reakcijama Prištine, ali da je to podrška za miran protest i nije smjela niti smije da se upotrebljava sila“, rekao je Tadić.

Inače, odmah nakon ove izjave Tadića je iz pres-sale Palate predsjednika gotovo pa izgurao predsjednik RS-a Milorad Dodik ne dozvolivši da dalje odgovara na pitanja novinara.

Opravdanje je bilo da ih čeka Novak Đoković koji je danas proglašen za ličnost godine na manifestaciji koju su organizovale banjalučke „Nezavisne novine“.

 

Fena/Informer.ba