Politika Vijesti

Tadić izrazio punu podršku aktivnostima RCC-a na promociji regionalne saradnje

Predsjednik Republike Srbije Boris Tadić posjetio je danas Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) u Sarajevu, gdje je tokom sastanka sa generalnim sekretarom RCC-a Hidom Biščevićem izrazio punu podršku radu ove organizacije.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o zajedničkim aktivnostima koje će uslijediti nakon što je Srbija prošle sedmice preuzela predsjedavanje Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), čija je RCC operativna ruka.

Predsjednik Tadić je istakao da će borba protiv organiziranog kriminala biti glavni prioritet srbijanskog predsjedavanja.

“SEECP će također raditi na nastavku procesa proširenja EU. Saradnja u energetskom sektoru, kulturi, zajednički rad na velikim infrastrukturnim projektima i izgradnja kapaciteta kojima bi se odgovorilo na katastrofe također će biti prioriteti regiona tokom narednih godinu dana“, rekao je Predsjednik Srbije.

Predsjednik Tadić i generalni sekretar Biščević pažnju su posvetili značaju ojačane regionalne saradnje kao snažne platforme za realizaciju evropske i evro-atlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope.

“Na samitu SEECP-a održanom prošle sedmice u Crnoj Gori pokazana je potreba da se održe i osnaže pozitivni trendovi u regionu i da se, kroz zajedničke napore, pretvore u nepovratan napredak Jugoistočne Evrope“, rekao je generalni sekretar Biščević.

“Takva bi platforma trebala omogućiti regionu da se okupi oko značajnih projekata u oblasti energetike i infrastrukture, a naročito transporta“.

Generalni sekretar RCC-a informirao je Predsjednika o dosadašnjim aktivnostima ove organizacije na provedbi njene Strategije i programa rada za period 2011-2013. godina, te izrazio uvjerenje da će srbijansko predsjedavanje SEECP-om donijeti dodatnu sinergiju njenoj daljnjoj provedbi.

Dvojica zvaničnika su također razgovarali i o političkoj situaciji u regionu i složili se da preostala otvorena pitanja ni u kom slučaju ne bi trebala spriječavati regionalnu saradnju i napredak Jugoistočne Evrope u cjelini.

 

Informer.ba