Politika Udarno Vijesti

Tadić, Josipović i Komšić stigli na Jahorinu

Predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić stigli su u hotel “Termag” na Jahorini, gdje će biti održana svečana večera.

Očekuje se i dolazak srpskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Bakira Izetbegovića, javlja izvještač Srne.

Članovi Predsjedništva BiH domaćini su svečane večere organizovane u čast predsjednika Srbije i Hrvatske, koji su učesnici neformalnog trilateralnog sastanka na Jahorini.

Hotel “Termag” obezbjeđuju jake policijske snage, kao i sam prilaz Olimpijskom centru Jahorina.

Komšić je prije svečane večere rekao da će tokom sutrašnjeg trilateralnog neformalnog sastanka na Jahorini insistirati na saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala i dodao da ta saradnja postoji na operativnom nivou, ali da politika mora stati iza toga.

On je naglasio da će sutra biti riječi o pristupu evropskim fondovima u okviru programa prekogranične saradnje jer, kako je rekao, zemlje regiona malo koriste mogućnosti koje nudi EU.

“Pitanje imovinsko-pravnih odnosa i pitanje granica se uvijek nađu na stolu kada je riječ o naše tri zemlje. To su pitanja koje trebaju da rješavaju resorna ministarstva i vlade“, rekao je Komšić i dodao da očekuje da će stvari biti pokrenute imenovanjem Vijeća ministara BiH i izborom nove hrvatske Vlade.

Na Jahorini će sutra biti održan drugi neformalni trilateralni sastanak BiH – Hrvatska – Srbija, kojem će prisustvovati članovi Predsjedništva BiH, te predsjednici Srbije i Hrvatske.

Učesnici sastanka razgovaraće o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska dešavanja.

Prvi neformalni trilateralni sastanak održan je u julu prošle godine na Brionima.

 

Srna/Informer.ba