Politika Udarno Vijesti

Tadić: Ne slažem se s ocjenom da je RS genocidna tvorevina

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da se ne slaže sa stavom lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je Repubika Srpska genocidna tvorevina, ali da nikome ne osporava pravo na politički stav.

Na pitanje novinara na Jahorini da li se na sastanku sa predsjednicima BiH i Hrvatske izvinio u ime Skupštine Srbije, budući da je Jovanović poslanik u njoj, Tadić je odgovorio da ne vidi zašto bi se izvinjavao u bilo čije ime.

“Neobično bi bilo da se izvinjavam u ime parlamenta, svako od učesnika u političkom procesu ima pravo na stav i to je suština demokratije. Ne slažem se sa stavom gospodina Jovanovića, ali bilo bi bizarno da se izvinjavam u njegovo ime”, rekao je Tadić.

Spreman samo za konstruktivan razgovor s Tačijem

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je spreman da se sastane sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem samo ukoliko bi taj razgovor bio u funkciji rješavanja problema na Kosovu i Metohiji, a ne u funkciji promocije kosovske državnosti, simboličnog nadgornjavanja ili političkog folklora.

Tadić je objasnio da ima prostora za razgovor ukoliko postoji spremnost druge strane da razgovara o planu u četiri tačke ili nekom drugom planu.

Predsjednik Srbije je, na konferenciji za novinare poslije sastanka trilaterale BiH, Srbije i Hrvatske na Jahorini, rekao da nije spreman da sa Tačijem razgovara samo zato da bi se sreli i da bi mediji o tome mogli da izvijeste, već da je nužno da razgovor bude efektivan i da donese neku korist.

On je podsjetio da je sa Tačijem u prošlosti već razgovarao tokom pregovora vođenih u vrijeme vlade Vojislava Koštunice, tako da ne postoji “personalna prepreka” za takav razgovor.

“Pritom, takav razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju kosovske državnosti, jer razgovor mora da bude u funkciji rješavanja problema, a ne simboličkog nadgornjavanja i političkog folklora”, rekao je Tadić, komentarišući na insistiranje novinara Tačijevu izjavu da je spreman da razgovara sa predsjednikom Srbije.

 

Agencije/Informer.ba