Region Udarno Vijesti

Tadić odlikovao Novaka Đokovića, te heroje Srđana Aleksića i Dianu Budisavljević

Predsjednik Srbije Boris Tadić danas je, povodom Dana državnosti, odlikovao zaslužne pojedince i institucije, među kojima su i Novak Đoković, Srđan Aleksić i Diana Budisavljević.

Teniser Novak Đoković odlikovan je Ordenom Karađordeve zvijezde prvog stepena za naročite zasluge i uspjehe u predstavljanju Srbije – prvi teniser svijeta i nosilac titule najboljeg sportiste na planeti u 2011. godini i najbolji “ambasador” Srbije u svijetu.

Gubernator Sankt Peterburga Georgij Poltavčenko odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena za naročite zasluge u razvijanju odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Tadić je Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških bjegunaca odlikovao Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge na zaštiti i unapređenju pravne drzave.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Srpsko ljekarsko društvo, pozorišni reditelj Dejan Mijač i Istraživačka stanica Petnica.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovani su Jovan Ćirilov i genetičar Miodrag Stojković.

Bezbjednosno informativna agencija odlikovana je Ordenom zasluga za odbranu i bezbjednost prvog stepena “za natprosječno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbjednosti”.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbjednost drugog stepena odlikovana je Peta uprava te Agencije, a osam pripadnika BIA odlikovano je zlatnom medaljom za zasluge, a 14 pripadnika srebrnom medaljom za zasluge.

Srđan Aleksić posthumno je odlikovan zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva, jer je 1993. godine kao Srbin iz Trebinja ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika. Aleksić je umro poslije nekoliko dana od posljedica teških povreda koje je zadobio.

Istom medaljom posthumno je odlikovana Diana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je spasila sigurne smrti 12.000 srpske djece iz koncentracionih logora na teritoriji ustaške Nezavisne Države Hrvatske tokom Drugog svjetskog rata,

Posthumno je zlatnom medaljom za hrabrost i lična herojstva “Miloš Obilić” odlikovan i policajac Slobodan Cvjetić koji je ubijen kada je pokušao da spriječi pljačku banke u beogradskom naselju Karaburma, 20. oktobra 2011. godine, kao i policajac Aleksandar Rkman, koji je ubijen 21. jula 2011. godine u Zrenjaninu kada je pokušao da spriječi nasilje u porodici.

Istom medaljom odlikovan je i policajac Siniša Hrnjez, koji je poginuo 30. oktobra 2010. godine kada je na njega i kolegu bačena ručna bomba u Novim Ledincima tokom policijske intervencije.

Tadić je srebrnom medaljom za hrabrost “Milos Obilic” odlikovao i jedan broj pripadnika Odreda Žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, koji su učestvovali u izvršenju regularnih zadataka.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovani su radnici Rudarskog basena “Kolubara” zbog pokazane kolektivne požrtvovanosti i naročitog zalaganja u održavanju energetskog sistema i stabilnog snabdijevanja termoelektrana tokom vanredne situacije.

Zbog pokazane požrtvovanosti tokom uklanjanja posljedica elementarne nepogode Tadić je odlikovao medaljom za revnosnu službu pripadnike Vojske Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Beta/Informer.ba