Izdvojeno Region Vijesti

Tadić: Referendum je unutarnje pitanje BiH

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u četvrtak kako smatra da je referendum što ga namjeravaju provesti vlasti Republike Srpske unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine te da je spreman razgovarati o BiH s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom i predstavnicima Europske unije.

Tadić je nakon sastanka s mađarskim predsjednikom Palom Schmittom u četvrtak u Beogradu, upitan za komentar o referendumu o sudu i državnom odvjetništvu BiH što ga namjeravaju provesti vlasti Republike Srpske, novinarima rekao kako Srbija na taj referendum gleda kao na unutarnje pitanje BiH u koje se ne želi mješati, ali ne bi poduprla nikakvo dovođenje u pitanje cjelovitosti BiH.

S gospodinom Inzkom i predstavnicima Europske unije spreman sam u svakom trenutku razgovarati o BiH i o izazovima te Srbiji susjedne zemlje i ja vjerujem da ću idućih dana s njima obaviti razgovor“, rekao je Tadić i dodao kako Srbija smatra da je integritet BiH iznimno važan za stabilnost zemalja u susjedstvu.

Zbog toga su, kako je rekao, za Srbiju nepromjenljiva sva načelna stajališta koja proistječu iz Daytonskog sporazuma da odluke donose legitimni predstavnici triju naroda i dvaju entiteta, to jest predstavnici građana BiH. Pitanje referenduma za Srbiju je pitanje unutarnje politike BiH u koje se ne želi miješati, zaključio je Tadić.

Ali pitanju bilo kakvoga mogućeg referenduma o izdvajanju nekog od entiteta iz BiH Srbija pristupa na drugačiji način i mi ne možemo poduprijeti nikakav politički način odlučivanja o podjeli BiH i dovođenja u pitanje integriteta te nama susjedne zemlje“, istaknuo je.

Dodao je kako Srbija snažno podupire cjelovitost BiH, podsjećajući da je ona jamac Daytonskog sporazuma te da je to njezina međunarodno-pravna obaveza. “To je i načelna pozicija Republike Srbije“, zaključio je Tadić, dodajući da bi drugačiji pristup ugrozio srbijanske pozicije na Kosovu.

 

fena/informer.ba