Region Udarno Vijesti

Tadić za “Frankfurter Allgemeine Zeitung”: Srbija bez EU će potonuti u mrak nacionalizma

Boris Tadić je u autorskom tekstu za njemački list “Frankfurter Allgemeine Zeitung” istakao da je članstvo u EU strateško određenje Srbije, kao što bi i za Evropsku uniju od strateške važnosti morala biti evropska orijentacija Srbije.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je Srbija u cjelosti ispunila sve ranije uslove u procesu približavanja EU, a to je, kako je istakao, podrazumijevalo i donošenje nepopularnih i teških odluka, preuzimanje velike političke odgovornosti, a u nekim slučajevima čak i velikog ličnog rizika.

“Nameće se pitanje zašto se Srbija gura na marginu savremenih istorijskih procesa i zbog čega se ogromni politički napori, preduzeti u cilju odlučnog raskida sa politikom koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji, time unaprijed osuđuju na poraz i neuspijeh? Neće li to možda biti preveliko iskušenje za srbijansko društvo i mladu srbijansku demokratiju”, zapitao je Tadić u tekstu pod naslovom “Srbija na evropskoj prekretnici”.

Ukoliko Srbija ostane izvan EU, to će se dugo doživljavati kao dokaz da je poseban sistem vrijednosti kojim se Evropa definiše kao zajednica, samo privid vječite politike velikih i malih, upozorio je Tadić.

“Danas je više nego ikada ranije očito da proces evropskih integracija Srbije ne zavisi samo od spremnosti i sposobnosti da se u zemlji zaokruže započete društveno-ekonomske reforme, već i od toga u kojoj mjeri je EU spremna da u dogledno vrijeme zaokruži svoju misiju uspostavljanja zone mira, prosperiteta i stabilnosti na cijelom evropskom kontinentu”, konstatovao je Tadić.

Srbija će, sa svoje strane, istakao je on, nezavisno od toga kada će Srbija i Evropa biti spremne jedna za drugu, zadržati tempo sprovođenja društvenih, političkih i ekonomskih reformi.

Tadić je podsjetio da su reformski napori i rezultati Srbije konstatovani i u veoma pozitivnom izvještaju Evropske komisije.

“Na osnovu učinjenog Srbija već danas zaslužuje status kandidata, a pod pretpostavkom da se riješe započeta pitanja u dijalogu sa Prištinom, uskoro bi se mogli otvoriti i pregovori o članstvu”, ističe Tadić.

Predsjednik Tadić je priznao da je Kosovo trenutno najveći izazov Srbije, ali da ona, bez obzira na sve, neće priznati nezavisnost Kosova.

“Međutim, Srbija želi da pronađe rešenje za pitanje Kosova – nezavisno od toga da li će jednog dana biti član EU ili ne, jer ne želi još jedan tinjajući konflikt na Balkanu. Tragajući za funkcionalnim riješenjem ovog pitanja, Srbija se oslanja, između ostalog i na iskustvo dvije Nemačke, koje su – ne bez kontroverzi i ne bez posredovanja i uplitanja sa strane – vodile duge i teške razgovore o uređenju svojih odnosa“, napisao je Tadić.

Upravo zato, kako je naglasio, iznenađuje stav nekih uticajnih njemačkih političara, suprotan većinskom mišljenju njihovih evropskih kolega, da Srbija najpre i odmah treba da riješi pitanje Kosova kako bi uopšte postala kandidat za članstvo u EU.

“Verujemo da naše članstvo u EU nije utemeljeno samo na geografskom položaju, historijskim procesima ili na ekonomskim interesima. Istinski vjerujemo u zajedničku, evropsku političku kulturu i u zajedničku odgovornost za mir i stabilni razvoj cijelog našeg kontinenta. Oni koji nam to odriču kao da dovode u pitanje naše bolno sjećanje da su se neke od najružnijiha stranica evropske historije događale upravo na našim prostorima i to sve kroz 20. vijek“, objasnio je Tadić.

“Velika evropska ideja nadilazi današnjih 27 zemalja članica. Evropa neće biti zaokružena bez zapadnog Balkana, a to nije moguće bez evropske, demokratske i prosperitetne Srbije u njegovom centru”, poručio je Tadić u autorskom tekstu za njemački list.

 

Tanjug/Informer.ba