Svijet Udarno Vijesti

Tajna Bijele kuće: Zakone ne potpisuje Obama nego robotizirano pero

Javna je tajna u Bijeloj kući da predsjednik Obama mnoge dokumente ne potpisuje vlastoručno, nego za to koristi automatski stroj za potpisivanje, takozvani sofisticirani sistem autopen.

Istini za volju, američki predsjednici već odavno koriste robotizirano pero, autopen, ali nedavno je prvi put njim potpisan jedan tako važan dokument kao što je federalni zakon.

Autopen je u primitivnoj formi prvi koristio treći američki predsjednik Thomas Jefferson još početkom 19. vijeka. U širu ih je primjenu počeo uvoditi Dwight Eisenhower, a potom ih je potpuno prihvatio John Kennedy.

Moderna verzija autopena sastoji se od matrice od pleksiglasa u kojoj je urezan autentični potpis, a najbolje verzije danas koštaju i do 10.000 dolara. Aktualni tip autopena, koje za Bijelu kuću proizvodi firma Damilic Corp, za jedan sat može napraviti 500 potpisa.

Priprema se i proizvodnja novih usavršenih tipova. Nakon što se uloži CD s uzorkom rukopisa, autopen će moći napisati, prema diktatu, vjerno reproduciran ručni dopis.

Već se dosta dugo zna da je, poslije samog predsjednika, najbolje čuvani objekt u Bijeloj kući upravo autopen s njegovim potpisom – izjavio je agenciji AP Jack Shock, koji je bio zadužen za potpise Billa Clintona u oba njegova mandata na čelu SAD-a.

Kad je u maju Obama bio na summitu G-8, naredio je svojim ljudima u Bijeloj kući da se automatskim uređajem stavi njegov potpis ispod novele takozvanog patriotskog zakona kojim se regulira borba protiv terorizma.

Dosad se ni jedan američki predsjednik nije usudio potpisati neki federalni zakon autopenom, kako tvrdi AP. Obama je, međutim, bio u vremenskom škripcu jer je Kongres izglasao tu novelu u posljednjem trenutku. Prijetila je realna opasnost da do povratka šefa države u zemlju istekne zakonski rok.

To se nekim republikanskim kongresnicima nije svidjelo. Zbog toga su sredinom ovoga mjeseca pisali Obami i tražili da ponovno potpiše zakon, i to, naravno, vlastoručno. Osim toga, oni tvrde da upotreba autopena nije u skladu s Ustavom.

Obama je, međutim, iskoristio pravnu analizu napisanu još u doba vladavine njegova prethodnika Georgea Busha kako bi dokazao da je njegov potpis autopenom pravovaljan.

No, Ari Fletcher, nekadašnji Bushev glasnogovornik, ne sjeća se da je Bush ikada koristio autopen za potpisivanje zakona. Navodno je razmišljao o tome da to učini, ali ipak je sve zakone vlastoručno potpisao, a automat je upotrebljavao samo za potpisivanje tekuće korespondencije i spomen-fotografija, piše Slobodna dalmacija.

 

Informer.ba