Region Udarno Vijesti

Tajne službe: SAD nakon Titove smrti planirale prevrat u Jugoslaviji

Dok je u Americi radio kao agent bugarske tajne službe mitropolit Bugarske pravoslavne crkve Simeon Kostadinov slao je izvještaje o pripremama SAD da izvrše prevrat u Jugoslaviji kako bi spriječile invaziju Sovjetskog Saveza na SFRJ poslije smrti Josipa Broza Tita, javila je Vjerska informativna agencija.

Nakon otvaranja tajne arhive bugarske komunističke Državne bezbjednosti, javnosti je dostupan veliki broj izvještaja koje je mitropolit Simeon slao dok je djelovao u SAD od 1966. do 1980. godine, prenosi Radio – televizija Srbije.

Mitropolit je 1974. godine iz New Yorka javio da su SAD za “podrivačku djelatnost” u SFRJ pripremale “mlade Srbe, Hrvate, Slovence, možda i Bugare”.

Mitropolit Simeon je smatrao da će se SFRJ raspasti “poslije pada `gvozdene zavjese`”, a pisao je i o djelovanju “Hrvatske oslobodilačke vojske” i njenoj saradnji sa organizacijom “Slobodna Poljska”.

Bugarska tajna služba je izvještaje prosljeđivala u Sovjetski Savez.

Iz tajnih arhiva proizilazi da je od 15 sadašnjih mitropolita Bugarske pravoslavne crkve bar njih 11 radilo za tajnu službu, ali je član Komunističke partije bio samo mitropolit Simeon, iako nije sačuvana njegova članska knjižica.

Mitropolit Simeon bio je i ispovjednik bugarske carske porodice u egzilu. U špijunskom radu bio je “veoma vrijedan” i “dogurao je” do čina majora.

 

Srna/Informer.ba