Politika Udarno Vijesti

Tanja Fajon: Evropski put BiH blokiran sve dok nema Vijeća ministara

Evropski put BiH biće blokiran sve dok ne bude formiran novi Savjet ministara BiH, poručila je poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Fajonova je navela da je u ovoj godini zbog političke krize došlo do značajnog pada imidža zemlje u evropskom okviru i da iz BiH u Brisel ne stiže nijedna pozitivna vijest i za tu su, prema njenim riječima, isključivo odgovorni domaći političari.

“Nema Vijeća ministara, niti vladajuće koalicije u parlamentu, koja bi mogla da rješava preostale uslove. Sve dok je takva situacija, potrajaće blokada u odnosima zemlje i EU. Drugi problem je što ni u samoj Uniji, koja je sada opterećena svojim problemima, pitanje proširenja više nije prva tačka dnevnog reda“, rekla je Fajonova za “Večernje novosti”.

Ona je istakla da uvijek postoji mogućnost za ukidanje bezviznog režima zbog ilegalnih imigranata i da se trenutno razmatra mehanizam privremene suspenzije, pojasnivši da će se voditi računa o uslovima i granicama kako pojedine članice ne bi mogle suviše lako koristiti taj mehanizam i neke zemlje vraćati na crnu listu.

Fajonova je ocijenila da je izbor Petera Sorensena za specijalnog predstavnika EU dobro rješenje, jer veoma dobro poznaje situaciju u zemlji i regionu, ali da za uspjeh u radu treba podršku i domaćih političara, EU i međunarodne zajednice.

Kada je riječ o mogućnosti ukidanja ili izmiještanja OHR-a, Fajonova je odgovorila da se to neće mijenjati uskoro, niti se to može baš tako lako uraditi.

Fajonova je izrazila žaljenje zbog poteza Brisela da odgodi odluku o kandidaturi Srbije za ulazak u EU za mart, istakavši da se očekuje da će se to desiti sljedeće godine.

 

Srna/Informer.ba