Izdvojeno Politika Vijesti

Tegeltija: Institucije BiH traže novca koliko god hoće!

Ministar finansija Republike Srpske  Zoran Tegeltija ocijenio je da je neprihvatljiva činjenica da kad god treba da se utvrđuje budžet institucija BiH, oni uvijek polaze sa rashodovne strane i traže koliko su izračunali da im treba, a entiteti su dužni to da obezbijede.

Naglasivši da je neprihvatljivo da se u uslovima svjetske krize kreira budžet po sistemu potreba, a ne na stanovištu realnih fiskalnih potencijala, Tegeltija je rekao da je prijedlog RS da institucijama BiH sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje  bude doznačeno od 720 do 730 miliona KM, a oni potražuju najmanje 807 miliona KM.

On je za sutrašnje izdanja “Glasa Srpske” rekao da postoji veliko nerazumijevanje pozicije u kojoj se nalaze entiteti, jer su oni zaduženi i za socijalnu politiku, i za privredu, obrazovanje, zdravstvo i sav realni život i sektor, a sa druge strane, institucije BiH, osim priče o evropskim integracijama i diplomatiji, nemaju ništa od onoga što čini realni život i utiče na život građana.

Ministar finansija RS najavio je da bi do kraja jula u Banjaluku trebalo da dođu predstavnici kineske Razvojne banke, koja je ponudila RS kredit u iznosu od 350 miliona evra za izgradnju autoputa Banjaluka – Doboj. “Za procjenu održivosti toga kredita i vraćanja želim da podsjetim da se radi o indirektnom zaduživanju i da će krajnji korisnik kredita biti javno preduzeće ‘Putevi RS’ koje bi trebalo da vraća taj kredit. Naše su procjene da najveći iznos tog kredita može da se vraća iz prihoda od plaćanja putarine“, objasnio je resorni ministar.

Govoreći o stanju u budžetu RS, Tegeltija je rekao da se uredno izvršavaju sve obaveze u ovoj godini uprkos svim ograničenjima i poteškoćama koje postoje zbog ekonomske krize.

Globalno govoreći, budžet RS je uspio da sačuva stabilnost, izvršava sve obaveze prema, prije svega, budžetskim korisnicima, fondovima prema kojima imamo obavezu po osnovu invalidnina i socijalnih davanja, kao i obaveze koje se tiču sredstava za podsticaje i obaveze po osnovu spoljnog i unutrašnjeg duga. Prvi put u 2011. godini sve obaveze po osnovu unutrašnjeg duga RS izvršava iz svojih redovnih budžetskih sredstava i ona ove godine iznose više od 90 miliona KM“, naglasio je Tegeltija.

 

Informer.ba