Svijet Udarno Vijesti

Teheran: Spreman nuklearni pogon

Podzemno iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma Fordov uskoro će početi s radom, kaže šef iranske Organizacije za atomsku energiju Ferejdun Abasi Davani.

U fabrici za obogaćivanje uranijuma ‘Fordov’ uskoro će početi proizvodnja. Ona ima kapacitete za obogaćivanje uranijuma čistoće 20, 3,5 i četiri odsto“, rekao je on.

Iranske vlasti već mjesecima govore da se spremaju da krenu sa obogaćivanjem uranijuma u “Fordovu” koji je dobro zaštićen pošto se nalazi u unutrašnjosti jedne planine u blizini šiitskog svetog grada Kom, u centralnom Iranu.

SAD i saveznici optužuju Iran da pokušava da proizvede atomsku bombu, što Teheran poriče, tvrdeći da je cilj njegovog nuklearnog programa isključivo proizvodnja električne energije.

Iran je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju priznao je tek u septembru 2009. godine da “Fordov” postoji pošto je saznao da su ga zapadne obaviještajne agencije otkrile, podseća Rojters.

 

Iranski nuklearni šef Ferejdun Abasi rekao je da je njegova zemlja voljna da pomogne “prijateljskim” afričkim državama koje imaju rezerve uranijuma da pokrenu postrojenja za njegovu preradu u nuklearni materijal.

Abasi je dodao da je Iran “ovladao” cijelokupnim procesom za proizvodnju nuklearnog goriva i spreman je da podijeli tu tehnologiju sa drugima, prenijela je poluzvanična novinska agencija Mehr.

Kako ocijenjuje agencija AP, izgleda da je cilj Abasijeve izjave da nametne Iran kao nuklearnu silu koja je ovladala tom tehnologijom i voljna je da pomogne drugima da pokrenu svoje miroljubive nuklearne programe.

Iran je u više navrata ponovio da je isključiva svrha njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije, opovrgavajući tvrdnje Zapada da Teheran zapravo radi na atomskoj bombi.

 

B92/Informer.ba