Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Teheran unaprijedio nuklearni program, imaju nove centrifuge

Iran će početi da koristi nuklearno gorivo domaće proizvodnje i predstavit će novu generaciju centrifuga za obogaćivanje uranijuma, izjavili su danas iranski zvaničnici državnim medijima.

Teheran je u januaru objavio da je uspio da proizvede i testira nuklearne gorive šipke za svoj istraživački reaktor, što se tumači kao znak da međunarodne sankcije nisu usporile razvoj njegovog atomskog programa.

“Prve nuklearne šipke domaće proizvodnje bit će unesene u teheranski nuklearni istraživački reaktor u prisustvu predsjednika Mahmouda Ahmadinejada”, rekao je studentskoj agenciji ISNA Ali Bakeri, zamjenik šefa iranskog Vrhovnog nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Reaktor u Teheranu proizvodi radioaktivne izotope koji se koriste u medicinskim liječenjima i poljoprivredi.

Iran je saopštio da je bio primoran da proizvede sopstvene gorive šipke pošto nije uspio da postigne dogovor o kupovini goriva od zapadnih zemalja.

Mnogi analitičari sumnjali su da će Iran uspjeti da konvertuje svoj uranijum u specijalno gorivo za reaktor. Zalihe goriva koje je Iran uvezao iz Argenitine uskoro će biti potrošene.

Državna televizije prenijela je da će centrifuge četvrte generacije biti još brže i da će imati veći kapacitet.

Posljednja runda razgovora između svjetskih sila, koje sumnjaju da Iran u tajnosti pravi atomsku bombu, i Teherana propala je u januaru 2011. godine, jer je Islamska Republika odbila da suspenduje osjetljivi proces obogaćivanja uranijuma.

 

Srna/Informer.ba