Svijet Udarno Vijesti

Teksas ukinuo osuđenicima na smrt posljednji obrok

Zvaničnici zatvorske službe u američkoj državi Teksas ukinuli su zahtjev za posljednjim obrokom osuđenika suočenih sa pogubljenjem.

Ova odluka donesena nakon što je zatvorenik Lorens Rasel Bruer naručio ogroman obrok ali nije pojeo ništa, obrazlažući da nije gladan.

Bruer je pogubljen 21. septembra zbog ubistva Jemsa Birda juniora 1998. godine. On je bio pripadnik pokreta za “bjelačku nadmoć” i osuđen je za zločin počinjen iz mržnje, jer je lancem za kamionet vezao Birda i vukao ga po putu.

Senator Teksasa Johna Vitmajer nazvao je privilegiju posljednjeg obroka “neprikladnom”. On je zaprijetio da će predati nacrt zakona ukoliko ne bude povučen zahtjev za posljednjim obrokom.

Što je dosta, dosta je. Veoma je neprikladno osobi osuđenoj na smrt davati takvu privilegiju. Počinilac zločina svojoj žrtvi nije dao nikakvu privilegiju“, istakao je Vitmajer.

Nakon senatorove prijetnje, direktor Službe krivičnog pravosuđa Teksasa Bred Livingston reagovao je najavom ukidanja tradicionalnog posljednjeg obroka.

 

Srna/Informer.ba